Stranačke aktivnosti     | 31.03.2020. 12:34 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

 

Savjet za zdravstvo SDP BiH: Zaustavite paniku oko pandemije virusa COVID-19! 

Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH poziva nadležne organe, ali i medije u Bosni i Hercegovini da suzbijaju širenje panike i da doprinose racionalnom sagledavanju stanja i reagovanja na pandemiju virusa COVID-19. 

Smatramo da su u vremenu kada je od presudne važnosti djelovati ozbiljno, trezveno i promišljeno, svaki oblik senzacionalizma, a naročito medijskih natpisa i izjava koji doprinose širenju atmosfere straha i panike bespotrebni i kontraproduktivni. Naslovi i izjave kojim se građanima doslovno 'utjeruje strah u kosti', dok sam sadržaj čak i takvih tekstova ukazuje na određene pozitivne indikatore, su opasni po javno zdravlje i kreiraju stanje psihoze koja onemogućava optimalno funkcionisanje društva. 

Upozoravamo nadležne da masovna histerija može biti jednako štetna po mentalno i fizičko zdravlje stanovništva kao i trenutno stanje. 

Osuđujemo praksu u kojoj političari bez ikakvog utemeljenja i naobrazbe u oblasti medicine donose netačne i neutemeljene sudove o stanju, kao i o radu zdravstvenih institucija, pokazujući elementarno nepoznavanje nadležnosti različitih institucija zdravstvene njege. Dok se mi kao opozicija suzdržavamo od politikanstva i nastojimo pomoći u suzbijanju pandemije i donošenju mjera za zaštitu zdravlja građana, prava radnika i privrednih subjekata, za to vrijeme aktulane vlasti, da bi prikrile svoju nesposobnost i neorganiziranost, pronalaze žrtvene jarce. 

Posljednji primjer i planirana smjena direktora Domova zdravlja u Sarajevu to najbolje odslikava. Današnja sadaka Vlada je jedva dočekala da još jednom pokaže svoju političku ovisnost, nedostatak stava i spremnost da zbog svojih fotelja urade sve što pred njih postave njihovi politički nalogodavci. Da ima svoje mišljenje i dignitet ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo bi objasnio kako Domovi zdravlja KS nisu nikad bili zaduženi za uzimanje briseva, niti nabavku setova za uzimanje briseva i zaštitne opreme. 

Sve je to u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo KS, ali to od njega ne treba očekivati jer bi se tada morao suprotstaviti onome ko ga je svojim glasovima doveo na tu funkciju. Da premijer i ministri malo napuste svoje kabinete i obiđu zdravstvene radnike na terenu znali bi kako ljekari ni Domova zdravlja, ni KCUS-a, ni Opšte bolnice, praktično, do sada, nisu mogli indicirati i provoditi testiranje bez indikacije epidemiologa Zavoda. 

Da ne bude zabune, aktuelni direktor Domova zdravlja nije član SDP-a, ali mi u SDP mislimo da kao redovni profesor interne medicine sigurno ima dovoljno stručnosti i kompetencija da vodi ovu ustanovu. Umjesto potpuno nepotrebne smjene direktora Domova zdravlja pitamo nadležne u Kantonu Sarajevo zašto u ovom kantonu nije uvedena kontrola privatnog sektora u zdravstvu? Oni i dalje nesmetano rade, bez ikakve kontrole. Pogotovo je poražavajuće saznanje da mnogi doktori iz KCUS i Opšte bolnice nakon redovnog posla idu da rade privatno, pa se nakon toga vraćaju u KCUS i Opštu bolnicu. To je mogući "uvoznik" virusa u javni zdravstveni sistem. Svjedoci smo šta se desilo u Tuzlanskom kantonu, zbog čega bi bilo dobro hitno uvesti kontrolu i sistem u Kantonu Sarajevo. 

Savjet za zdravstvo SDP BiH osuđuje odluku o neodržavanju sjednice Parlamenta FBiH, koja nije utemeljena u zdravstvenim činjenicama, nego je rezultat očite političke motiviranosti. Smatramo da nije bilo nikakve prepreke da se sjednica Zastupničkog doma održi, uz poduzimanje već općepoznatih mjera zaštite kako se to radi npr. u Republici Hrvatskoj. Iracionalne odluke poput spomenute samo doprinose širenju straha i ni na koji način ne ulijevaju povjerenje u institucije sistema.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo