Ekonomija     | 31.03.2020. 13:55 |

Predložene dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i firmi u Općini Centar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je na sjednici Tima za koordinaciju utvrdio prijedlog novih mjera u cilju očuvanja radnih mjesta, nastavka rada privrednih subjekata kojima nije izrečena mjera zabrane, te pomoći firmama kojima je rad onemogućen odlukom o proglašenju prirodne nesreće na području Federacije BiH.

U tom smislu, Općina Centar je osigurala finansijska sredstva za nastavak realizacije krupnih infrastrukturnih projekata, kao što su izgradnja škole na Šipu, vrtića „Razigrani dani“, Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, zgrade za ruševince, sanaciju klizišta u ulicama Hakije Kulenovića-Husrefa Redžića, Hamida Beširevića i Nedžada Mušića, rekonstrukciju ulica Kranjčevićeva, Čobanija, Koševo i Patriotske lige i drugih značajnih infrastrukturnih projekata.

Na taj način će se, kako se navodi u saopćenju iz Općine Centar, obezbijediti rad građevinskih firmi sa većim brojem zaposlenih, a time i isplata plaća, odnosno sigurnost radnih mjesta, te uplata poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Pored toga, Općina sa poslovnim bankama razgovara o mogućnosti dugoročnog kreditiranja poslovnih subjekata kojima je vanrednim mjerama onemogućen rad. U tom slučaju Općina bi finansirala kamate na kreditni iznos od oko deset miliona maraka, kako bi preduzeća, odnosno obrtnici, zadržali sve radnike na poslu.

S obzirom da se odustalo od obilježavanja Dana Općine i drugih manifestacija, sredstva koja su bila planirana za te namjene, usmjerit će se direktno u projekte socijalne pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, te boračkoj populaciji sa posebno teškim materijalnim položajem.  

Navedene mjere će biti upućene Općinskom vijeću na odlučivanje.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'