Bosna i Hercegovina     | 31.03.2020. 13:41 |

Osposobljen i opremljen izolatorij Doma zdravlja u Bihaću

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 31. marta (FENA) - Izolatorij Doma zdravlja u Bihaću danas je u potpunosti osposobljen i opremljen za prijem eventualnih pacijenata sa lakšim i srednje teškim simptomima bolesti COVID-19. Prostor u okviru zgrade bihaćkog Doma zdravlja adaptiran je za prijem maksimalno 75 osoba, a kreveti i prateća medicinska oprema osigurani su uz pomoć Gradskog štaba civilne zaštite.

-Za pripremu izolatorija nam je trebalo desetak dana i od danas je on spreman za prijem eventualnih pacijenata. Završeni su svi instalaterski radovi, a uz pomoć Gradskog štaba civilne zaštite obezbijeđena je i kompletna prateća oprema. Trenutni postavljeni kapacitet je 46 kreveta, međutim on se po potrebi može gotovo udvostručiti - rekla je direktorica Doma zdravlja u Bihaću Jasminka Ljubijankić.

Higijensko - epidemiološka služba Doma zdravlja Bihać počela je i sa uzimanjem uzoraka za testiranje osoba sa simptomatologijom, koja upućuje na COVID-19.

-Opremu i epruvete za uzimanje briseva dobijamo od Zavoda za javno zdravstvo USK. Nakon što uzmemo uzorke na terenu, sa neophodnom dokumentacijom ih dostavljamo Odjelu mikrobiologije u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić', nakon čega se transportuju u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu - dodala je Ljubijankić.

Ispred Doma zdravlja postavljen je i trijažni punkt, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nikšić i Jurković posjetili Dom zdravlja Neum: Naglašen nastavak suradnje i zajedničko djelovanje

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Dom zdravlja Mostar otvara Zrakoplovno-medicinski centar

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta