Bosna i Hercegovina

Obilježena 17. godišnjica od prve dženaze u Potočarima

Saopćenje, Foto FENA/Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

SREBRENICA, 31. marta (FENA) - U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, obilježena je 17. godišnjica od prve dženaze i ukopa prvih žrtava genocida.

Zbog pandemije virusa COVID-19, prisustvo javnosti je ovog puta bilo ograničeno, ali su iz Memorijalnog centra naglasili da su ovakvi datumi bitni za obilježavanje i sjećanje na put koji je ova institucija prešla od početka do danas.

- U 2003. godini su obavljene tri dženaze, a prva na današnji dan, prije 17 godina, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Na današnji dan, posebno želimo spomenuti udruženja koja su okupljala i okupljaju majke Srebrenice, koje su bile najglasnije u borbi da se žrtve genocida ukopaju u Potočarima, na ovom mjestu. Ne zaboravljamo sve one predstavnike međunarodne zajednice, od Billa Clintona, lorda Paddya Ashdowna i Christian Schwarz Schillinga, čiji su potezi i odluke bili ključni da danas imamo zaštićen status i da država Bosna i Hercegovina slovi kao osnivač ove institucije - poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Također su naveli da su napravljeni konkretni koraci u borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici i da će o rezultatima ovih aktivnosti javnost ubrzo biti upoznata. Također, značajan iskorak je napravljen u međunarodnoj komunikaciji sa institucijama, memorijalima i istraživačkim centrima, kako bi se podigla svijest o genocidu i osigurala trajnost globalne solidarnosti sa žrtvama genocida.

- Na putu koji je pred nama, ne stojimo sami. Nikad nije bilo važnije da razgovaramo sa cijelim svijetom, na različitim jezicima i na različite načine, da širimo istinu, jer će način kako se svijet bude odnosio prema genocidu u Srebrenici uvijek biti i ostati putokaz kako će se odnositi prema budućnosti zemlje u kojoj živimo - dodaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Memorijalni centar Srebrenica je, zbog pandemije virusa COVID-19, zatvoren za posjete, ali to nije spriječilo zaposlenike ove institucije da u posljednjih mjesec dana rade na razvoju novih programa uključivanja obrazovnih ustanova u izučavanje genocida, provode istraživačke aktivnosti i pokrenu online video ture obilaska Memorijalnog centra.

- Dužni smo nastaviti raditi zbog onih koji su ovdje ukopani, zbog onih za kojima još uvijek tragamo, zbog onih koji su odgovorni za genocid, ali i zbog naše djece i onih koji tek dolaze - saopćeno je iz Memorijalnog centra Potočari.

(FENA) L.A.