Bosna i Hercegovina

Hadžiabdić: Za kršitelje mjera izolacije, uskoro spreman objekt u Suhodolu

Tekst: Kanita Aliagić, Foto Fena

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Zbog kršenja zabrane kretanja, policija MUP KS je u posljednjih 24 sata izdala 35 prekršajnih naloga, a od momenta kada je uvedena zabrana kretanja, 22.marta, izdato je oko 300 prekršajnih naloga - kazao je Mirza Hadžiabdić iz Odjela za odnose s javnošću policije MUP KS.

On je danas na konferenciji za medije ponovio da će kazne koje su izrečene mlađima od 18 i starijim od 65 godina, a koji su prekršili zabranu kretanja, ukoliko prihvataju odgovornost i u roku od osam dana plate novčanu kaznu, oslobađaju se 50 posto iznosa novčane kazne.

Podsjetio je da je jučer donesena naredba o prinudnoj izolaciji, a kojom je definirano da se u roku od tri dana moraju završiti aktivnosti stavljanja u funkciju objekata na području cijele Federacije BiH, zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

- U Kantonu Sarajevo, objekat u Suhodolu je u završnoj fazi i bit će spreman za svoju namjenu - a tu će boraviti osobe kojima je rješenjima nadležnih inspekcijskih organa određena izolacija, a prilikom obilaska je utvrđeno da je ne poštuju - naglasio je Hadžiabdić.

Naveo je da je od 994 kontrolisanih građana kojima je naređena izolacija, njih 45 nije pronađeno na adresi, ali da su ranije bila veća kršenja.

Na veliki broj upita građana koji imaju potrebu da djecu, ali i starije, prevoze na drugu lokaciju, na primjer, kod doktora, Hadžiabdić je kazao da postoje izuzetne okolnosti, ukoliko postoji potreba, ali je potrebna uputnica kako bi se ljekarskim nalazima konstatirala potreba.

- Policija postupa po naredbama državnih federalnih i kantonalnih organa vlasti - kazao je Hadžiabdić i pozvao građane da se pridržavaju svih mjera zabrane, posebno oni kojima je određena mjera samoizolacije.

(FENA) M.B.