Bosna i Hercegovina     | 31.03.2020. 18:45 |

Nastavljena dostava lijekova Sarajlijama starijim od 65 godina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo svakodnevno provodi aktivnosti preventivnih mjera, s ciljem smanjenja opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19, uzrokovane koronavirusom na području KS.

Služba za veterinarske poslove je angažovana na planskoj dezinfekciji objekata i javnih površina u Kantonu Sarajevo.

Iz Službe za protokol i press KS saopšteno je da je n

Nastavljena je  i aktivnost dostavljanja lijekova na adrese sugrađana koji su stariji od 65 godina, a nemaju bližeg srodnika u Sarajevu da o njima brinu. U skladu sa naredbom Štaba Civilne zaštite, ovu aktivnost provode općinski štabovi, putem sekretara mjesnih zajednica, a lijekove dostavljaju volonteri Crvenog križa.

Kada je riječ o ostalim aktivnostima općinskih štabova, u Starom Gradu je izvršeno pranje i dezinfekcija brojnih ulica.

Dezinfekcija ulica i dječjeg javnog igrališta, bila je u fokusu aktivnosti općinskog štaba Hadžići. Osim toga, zbog pojačanog broja migranata u kampu Ušivak, više puta u toku dana dostavljala se pitka voda sa cisternom, kao dopuna za postojeći rezervoar.

Dezinfekcija svih ulica izvršena je i na području MZ Kobilja Glava, naselja Barica, Rosulje i Blagovac I, II i III u Općini Vogošća.

I općinski štab Civilne zaštite Trnovo intenzivirao je aktivnosti, s ciljem preventivnog djelovanja, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. S tim u vezi, nabavljena je zaštitna oprema za osoblje Doma zdravlja Trnovo, postavljen je šator za trijažu, izrađeni su i distribuirani plakati s naredbama o ponašanju građana u stanju epidemije, odnosno obavješteno je svako domaćinstvo na području Općine Trnovo, nabavljeno je 1.000 komada zaštitnih maski za sve uposlene i starije osobe na području ove općine. Također, redovno se vrši dezinfekcija i pranje javnih površina i objekata.

 I svi ostali općinski štabovi  civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo  kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, čišćenju, pranju i dezinfekciji ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih javnih površina, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava.

 Svi općinski štabovi svakodnevno provode aktivnost dostavljanja paketa sa osnovnim životnim namirnicama za osobe koje su u stanju socijalne potrebe, navodi se u saopštenju iz Službe za protokol i press KS.                                                                           

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Civilna zaštita KS uputila poziv za poduzimanje neophodnih preventivnih mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra

KS - Otvranje vrtića, ustanova za obrazovanje odraslih, autoškola...

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta