Ekonomija     | 31.03.2020. 18:45 |

Prijedlog za suspenziju plaćanja naknade za obnovljive izvore energije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Centar za životnu sredinu predlaže hitnu suspenziju obaveze građana na plaćanje naknade za obnovljive izvore energije putem mjesečnih računa za električnu energiju, s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu koronavirusom koja bi prema predviđanjima mogla ostaviti ekonomske posljedice.

- Od nadležnih u BiH zahtijevamo zvaničan stav po ovom pitanju, te ujedno pozivamo na solidarnost, naročito svih privatnih investitora i proizvođača - ističu iz Centra za životnu sredinu u saopćenju.

Navode da bi, u cilju monitoringa opravdanosti postojeće podsticajne politike, naročito kada su u pitanju investitori u male hidroelektrane, korisna mjera bila praćenje bilansa ovih proizvođača prije i poslije obustave isplata povlaštenih cijena za električnu energiju.

- Vjerujući da je pravedna energetska tranzicija samo ona koja je i solidarna prema građanima kao krajnjim kupcima, ali i unutar samog sektora, svjesni smo da bi mjere suspenzije subvencionisanja dijelom bile i na uštrb održivijih vidova iskorištavanja obnovljivih izvora energije, kao što su solarne i vjetro elektrane - ističu iz Centra. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počinje isplata januarskih naknada po osnovu zaštite porodice s djecom u Kantonu Sarajevo

Livno: Povećane jednokratne naknade za novorođenu djecu

ŽZH: Povećane novačene naknade razvojačenim braniteljima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!