Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte (DF)

Saopćenje

DF: Mora se naći adekvatan prostor za izolatorij i uputiti infektologe u Konjic

Imajući u vidu teško stanje pandemije COVID 19 u Konjicu, kao i činjenicu da je u ovom gradu tek u fazi pripreme jedan manji izolatorij u motelu Konjic, koji po mišljenju zdravstvenih radnika nije adekvatan, te je na izvršenje tog zadatka poslan tek manji broj mlađih specijalizanata, predlažemo da;

- Ministarstvo zdravstva FBiH, Krizni štab FBiH te Zavod za javno zdravstvo u koordinaciji sa kantonalnim ministarstvima zdravstva, oforme i upute u Konjic tim infektologa i epidemiologa koji nedostaju zdravstvenim ustanovama u Konjicu.

Solidarnost sa zdravstvenim radnicima u Konjicu koji je najugroženiji grad u FBiH sada je prijeko potrebna, te smatramo da se konačno moraju uvažiti apeli zdravstvenih radnika u Konjicu za pomoć koja im je potrebna.

Načelnik Općine Konjic, Emir Bubalo, i lokalne vlasti moraju pokušati iznaći prostora za adekvatne izolatorije s obzirom da izolatorij u motelu Konjic je nedovoljan i jedva podesan za prijem pacijenata koji bi uslijed povećanja broja oboljelih morali biti zbrinuti.

Još jednom pozivamo Vladu HNK da izdvoji primjerena sredstva za pomoć Konjicu u borbi protiv koronavirusa, jer je dosadašnje izdvajanje za Konjic bilo u onom iznosu koji je ponižavajući za građane Konjica koji pune budžet HNK a ne budžet Grada Zagreba.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.