Ekonomija     | 31.03.2020. 20:37 |

Poduzetnici: Realne i konkretne mjere za spas ekonomije nemaju alternativu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 31. ožujka (FENA) - Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) zahtijeva od svih razina vlasti, a posebno Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH da se, zbog posljedica pandemije koronavirusa, još konkretnijim mjerama od dosadašnjih uključe u zaštitu gospodarskih subjekata, s naglaskom na realni sektor.  

 "Mjere treba donijeti bez odlaganja najkasnije do 3. travnja 2020. i one trebaju sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju firmi i poduzeća, a time i radnih mjesta, odnosno koliko je moguće stabilne ekonomske situacije nakon što kriza bude iza nas", poručili su članovi APH-a koji upozoravaju da teret stanja nesreće i usporavanja gospodarstva ne može i ne smije biti stavljen isključivo na leđa poslodavaca, nego da taj teret moraju podnijeti svi zajedno.

 Asocijacija poduzetnika zahtijeva donošenje zakonskih uredbi kojima se regulira plaćanje PDV-a tek po naplaćenoj izdanoj fakturi počevši od ožujka ove godine, preuzimanje tereta doprinosa i poreza na dohodak od strane vlasti u razdoblju dok traje stanje nesreće, sufinanciranje u visini minimalnih plaća zaposlenika koji budu spriječeni raditi svoj posao iz razloga koji su direktno izazvani mjerama za sprječavanje širenja pandemije te odgodu plaćanja akontacije poreza na dobit do kraja stanja nesreće.

"Ukoliko se ne donesu ove mjere do 3. travnja 2020. ili ne prihvate zakonodavne smjernice, naša je procjena da ćemo zaključno s 31. svibnja 2020. imati najmanje 150.000 dodatnih nezaposlenih u evidenciji službi za zapošljavanje", smatraju u Asocijaciji.

 Napominju kako su iz svakodnevne razmjene podataka s partnerima iz inozemstva svjesni već pristigle ekonomske krize, stoga se Asocijacija nudi županijskim, federalnoj i državnoj razini kao partner iz prakse u pripremi otpora nadolazećem ekonomskom cunamiju.

 Iz Asocijacije smatraju da vlast također mora osigurati nesmetane nabavke dezinfekcijskih i drugih zaštitnih sredstava, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje uposlenika u tvrtkama i poduzećima i da te, ali i druge mjere koje traže udruženja kao što je APH, kao i Krizni stožer poslodavaca, trebaju biti na snazi sve do 01.07.2020., kako u gospodarstvu, tako i društvu u cjelini. 

 "Ujedno želimo ukazati kako krizni stožeri trebaju uzeti u obzir da sve mjere koje se poduzimaju moraju osigurati funkcioniranje proizvodnje i prometa u mjeri koja jamči da neće doći do gospodarskog kolapsa", navodi u priopćenju APH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Kosovo: Zabrinutost zbog odlaska radnika nakon liberalizacije viznog režima

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana