Ekonomija     | 01.04.2020. 10:19 |

Koronavirus će utjecati na plasman ljubuškog mladog krumpira na tržište

FENA Nada Landeka

LJUBUŠKI, 1. travnja (FENA) - Na području Ljubuškog zasađeno je oko 350 hektara mladoga krumpira poznatog kao "Ljubuški rani", visokokvalitetnoga, autohtonoga proizvoda koji bi uskoro trebao biti spreman za tržište no u situaciji pandemije koronavirusa postavlja se pitanje njegovog plasman na tržište.

- Koronavirus je velika zapreka koja utječe na nabavku repromaterijala, osiguravanje sezonske radne snage, a stvara nam i problem zbog ograničavanja kretanja farmera. Novonastala situacija sigurno će utjecati na plasman mladog krumpira, kako na domaće, tako i na inozemno tržište - kazao je Feni ravnatelj Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" Ljubuški Dubravko Vukojević.

"Ljubuški rani" bit će spreman za tržište do 1. svibnja, a ljubuški poljoprivrednici očekuju od mjerodavnih institucija pomoć pri njegovom plasmanu.

- U ovaj situaciji očekujemo punu podršku i pomoć svih nadležnih institucija u Federaciji i državi. Svi trebaju zajedničkim snagama pomoći kako bi plasirali naš krumpir, kako na domaće, tako i na inozemna tržišta - istaknuo je Vukojević.

Podsjetio je kako se dosadašnjih godina puno robe bacilo i uništilo zbog nemogućnosti plasmana, a ove godine taj problem mogao bi biti višestruko veći u situaciji ograničenog kretanja ljudi i roba.

- Molimo sve nadležne institucije da što hitnije obave razgovore s domaćim trgovačkim lancima da uzimaju domaće proizvode kako bi se otkupilo što više robe od domaćih proizvođača - poručio je Vukojević.

Inače, Poljoprivredna zadruga "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog osnovana je 2011. godine i trenutno broji 185 udruženih poljoprivrednih proizvođača i 80 kooperanta.

Jedinstven geografski položaj i klimatski uvjeti daju specifičan okus njihovim proizvodima pa su za "Ljubuški rani" osigurani i certifikat o zaštiti oznake geografskog porijekla. Kako bi proizvode mogli plasirati na lokalno, regionalno i svjetsko tržište, svi su članovi, preko zadruge, uredno zavedeni u fitosanitarni registar.

Pored krumpira ova zadruga bavi se uzgojem rajčice, mladog luka, češnjaka, kupusa i lubenice.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

EU se slaže sa oštrijim ograničenjima na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana