Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 14:30 |

Upravni odbor PIC-a pohvalio zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) -  Nakon jučerašnjeg izvještaja rezidentnog koordinatora UN-a te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog monetarnog fonda o posljedicama koje će kriza izazvana covidom-19 imati po Bosnu i Hercegovinu, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) još jednom je naglasio da će međunarodna zajednica nastaviti sarađivati sa svim relevantnim institucijama u BiH na osiguranju materijalne i drugih vrsta pomoći u borbi protiv covida-19, kojom treba upravljati transparentno i odgovorno te uzimajući u obzir koje su najveće potrebe, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.  

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podržava pozitivne političke izjave političara u BiH kojima se zagovara saradnja i potreba da se zajednički odgovori na krizu, uključujući i nedavnu izjavu i koordinaciju koja se odvija u Predsjedništvu BiH.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u potpunosti podržava proporcionalne i koordinirane mjere koje poduzimaju svi nivoi vlasti u borbi protiv pandemije i očuvanju zdravlja i dobrobiti građana BiH.

Upravni odbor također ističe potrebu za usklađenijim i dalekosežnijim pristupom u nastojanjima da se minimiziraju socio-ekonomske posljedice ove krize. 

Upravni odbor PIC-a ističe da odgovor na trenutnu zdravstvenu krizu u BiH može biti efikasan ako organi vlasti pokažu jedinstvo i dobro upravljanje, poštujući ustavno-pravni okvir BiH na svim nivoima, vladavinu prava, transparentnost i odgovornost, u interesu svih građana. Naglašavaju da organi vlasti trebaju osigurati da sve vanredne mjere budu uravnotežene i da odgovaraju stvarnim zahtjevima sa terena sve dok kriza traje.

Poručuju i da se vlasti BiH trebaju obavezati na mjere koje će omogućiti bolji ekonomski oporavak i dugoročniju fiskalnu stabilnost. Istovremeno, dodaju, važno je napraviti rebalans budžeta na svim nivoima vlasti u BiH da bi se uzeli u obzir trenutni prioriteti.

Upravni odbor PIC-a apeluje na bosanskohercegovačke građane da u potpunosti poštuju privremene mjere koje donose vlasti da bi se zaustavilo širenje covida-19, što je ključno za uspjeh u ovoj zajedničkoj borbi.

Izjava je ovo ambasadora Upravnog odbora PIC-a, kojoj se pridružuju EUFOR, MMF, NATO štab u Sarajevu, OSCE, Svjetska banka, Švedska, Švicarska, UN u BiH i Vijeće Evrope.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Prva dama Sjedinjenih Država Jill Biden testirana pozitivno na COVID-19

U Središnjoj Bosni trocifren broj zaraženih

Rusija traži zatvaranje OHR-a: To je kočnica na putu demokratskog razvoja BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom