Ekonomija     | 01.04.2020. 14:39 |

Košarac: Zvanično obavještenje o ukidanju taksi na robe iz BiH još nismo dobili

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Informiran sam o odluci institucija Kosova da takse na robe iz BiH i Srbije budu ukinute, no o tome još nemam zvanično obavještenje, niti stav Sekretarijata CEFTA-e, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. 

Smatra da treba biti vrlo oprezan imajući u vidu mogućnost uvođenja mjera reciprociteta i organičenog roka važenja odluke o ukidanju taksi od institucija Kosova. Bilo bi poželjno, kako ističe, da nema uslovljavanja u tom procesu. 

Također, naglašava da bi ukidanje jednostrano uvedenih taksi pozitivno uticalo na spoljnotrgovinsku razmjenu i nada se da će privrednici iz BiH biti adaptirani za nastavak poslovne saradnje s firmama na Kosovu. 

- Sasvim je jasno da je Priština uvođenjem taksi grubo prekršila CEFTA sporazum. Zbog toga ćemo u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om insistirati na dodatnom protokolu sedam za rješavanje sporova između CEFTA strana - navodi se u saopćenju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Većina zemalja Europske unije zalaže se za ukidanje mjera protiv Kosova

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta