Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 15:30 |

Mulabdić: U Unsko-sanskom kantonu registrirano 10 zaraznih klastera

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 1. aprila (FENA) - Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona (USK) Zarina Mulabdić istakla je kako je na području ovog kantona za sada registrirano 10 zaraznih klastera, sedam u Bihaću, te po jedan u Cazinu, Bosanskoj Krupi i Velikoj Kladuši.

Potvrđeno je 12 pozitivnih slučajeva na koronavirus, među kojima je deset oboljelih pacijenata, dok su dva smrtna slučaja starijih hroničnih bolesnika povezana s bolešću COVID-19.

"Sve te klastere pažljivo pratimo. Pod zdravstveni nadzor i u samoizolaciju smo stavili i svih 19 pacijenata koji su bili u Kliničkom centru za srce u Tuzli. Od njih niko nije razvio simptome bolesti, ali će svejedno biti testirani na koronavirus. Na osnovu svih podataka možemo reći da je epidemiološka situacija stabilna, ali i dalje visokorizična. Intenzivno je pratimo i nastojimo zadržati kontinuu cirkulacije virusa, odnosno onemogućiti eksplozivnost javljanja većeg broja slučajeva", kazala je doktorica Mulabdić.

Kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović prezentirala je podatak da su do danas na testiranje u Sarajevo poslana 84 uzorka, dok je jutros to učinjeno za još 34 osobe iz kantona.

"Dakle, od dosadašnjih 84 poslana uzorka, pozitivnih je bilo 12. Jutros smo poslali još 34 uzorka, iz Kantonalne bolnice i Doma zdravlja u Bihaću ukupno 19, iz Doma zdravlja Cazin 11, te 4 iz Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi. Moram reći i da je na području kantona 2561 osoba u samoizolaciji, a najviše rješenja izdano je građanima Cazina, Velike Kladuše i Bihaća", riječi su ministrice Ćemalović.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću trenutno je hospitalizirano devet pacijenata i njihovo stanje je stabilno.

"Od devet pacijenata u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti, sedam ih je na odjelu, a dva su intenzivnoj njezi. Stanje svih pacijenata je stabilno, uključujući i pacijenticu s razvijenom težom kliničkom slikom koja je na respiratoru", ustvrdio je direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić.

Premijer Unsko-sanskog kantona najavio je hitno izdvajanje značajnih sredstava iz ovogodišnjeg budžeta za potrebe zdravstva, privrede i poljoprivrede, te istakao posebno zadovoljstvo uspješnom primjenom obrazovnog procesa na daljinu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sattler i Lungarotti u Bihaću otvorili obnovljeni Odjel dječije kirurgije

Bihaćka bolnica uvodi softver za automatizirano formiranje listi čekanja pacijenata

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana