Stranačke aktivnosti     | 01.04.2020. 15:33 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Naša stranka Velika Kladuša: U Velikoj Kladuši su suspendovani ustav i zakoni države BiH

Posljednjeg dana mjeseca marta, prije isteka zakonski predviđenog roka, Općinsko vijeće Velike Kladuše izglasalo je budžet za 2020. godinu. Dan kasnije u Službenom glasniku Općine objavljen je budžet kojeg je proglasio Općinski načelnik Fikret Abdić ne obazirući se na raniju odluku Vijeća.

Velikokladuški odbor Naše stranke poziva istražne i inspekcijske organe, kao i Tužilaštvo, da hitno djeluju i vrate Općinu Velika Kladuša u okvire ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, jer su sve procedure usvajanja budžeta višestruko prekršene, od samog Statuta Općine, pa do državnih zakona i ustava koji propisuju jasnu podjelu nadležnosti između izvršne i predstavničke/zakonodavne vlasti.

Nakon što su vijećnici odbili Prijedlog budžeta za 2020. godinu u decembru prošle godine, znajući da je u međuvremenu nekoliko vijećnika napustilo njegovu Laburističku stranku i da postoji realna mogućnost da Vijeće izglasa budžetske amandmane koji mu nisu po volji, Općinski načelnik je tokom perioda u kojem je na snazi odluka o privremenom finansiranju Općine (januar-mart) odbijao da Vijeću podnese novi prijedlog budžeta čekajući da nastupi zakonski rok (1. april) kada može sam da proglasi budžet.

Općinsko vijeće je 31. marta, ipak, održalo sjednicu na kojoj je usvojilo, uz amandmanske intervencije, Prijedlog budžeta koji je vijećnicima u mjesecu decembru prošle godine ponudio općinski načelnik. Sjednica je održana uz nevjerovatne opstrukcije od strane načelnika koji je čak zabranio sekretaru i zapisničaru Vijeća da prisustvuju sjednici. Važno je napomenuti javnost da se načelnik Velike Kladuše od početka marta uopće ne nalazi u Bosni i Hercegovini niti dolazi na radno mjesto u svoj kabinet u zgradi Općine Velika Kladuša.

Dok se čitav svijet pokušava izboriti sa pandemijom novog koronavirusa, u Velikoj Kladuši je na snazi bezvlašće uslijed kojeg nije formiran ni općinski krizni štab, a općinski štab Civilne zaštite pokušava svojim naredbama da zabrani rad Općinskog vijeća. Bojimo se da bi ovakvi sukobi između i unutar različitih organa lokalne vlasti mogli dovesti do nesagledivih posljedica, pogotovo u vanrednim okolnostima i okolnostima borbe za ljudske živote, te još jednom apelujemo na nadležne organe države BiH da reagiraju i kazne sve one koji su prekršili državni ustav i zakone prije nego bude prekasno. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta