Ekonomija     | 01.04.2020. 16:10 |

Fiskalno vijeće BiH od MMF-a traži finansijsku podršku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine danas je usvojilo Pismo namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa korona.

Na sjednici, koju je sazvao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, konstatirano je da je fiskalna pozicija BiH značajno popravljena u toku trajanja prethodnog aranžmana s MMF-om, što je omogućilo određeni fiskalni prostor da se pokrije dosadašnja ekonomska cijena pandemije virusom korona, te da je suficit u posljednje dvije godine u prosjeku bio blizu dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Očekivanje je da će fiskalna pozicija ove godine biti deficit, zbog značajnog smanjenja prihoda u budžetima, mnogo veće potrošnje na zdravstvo, te dodatne socijalne i ekonomske podrške iz budžeta usljed posljedica izazavanih pandemijom virusa korona.

Sredstva MMF-a će biti iskorištena za povećanje potreba u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, a očekuje se da će instrument za brzo finansiranje djelovati i kao katalizator za podršku drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Pored Pisma namjere, Fiskalno vijeće BiH je usvojilo i Izvještaj o izvršenju budžeta tog vijeća za 2019. godinu, te Prijedlog budžeta Fiskalnog vijeća BiH za 2020. godinu, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Predsjedateljica Krišto otvorila Poslovni forum „Gradimo Livno zajedno“

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu