Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 17:20 |

SSSBiH - Upućivali smo konkretne mjere i prijedloge

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine saopćio je danas da je došao u posjed teksta takozvanog “korona zakona”, koji je prema njihovim saznanjima pripremila Vlada Federacije BiH u svrhu ublažavanja posljedica na ekonomiju Federacije BiH izazvanim virusom COVID-19.

U saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH navodi se da, jedino što je jasno predviđeno ovim zakonom je smanjenje neto plata zaposlenima u javnim preduzećima, organima uprave, agencijama,… čiji je osnivač Vlada FBiH, kantoni i općine.

Dodaje se da zakonom nije jasno definisano da li će doći do smanjenja plata i zaposlenima u zdravstvu, policiji, obrazovanju, dok je već predviđeno smanjenje plata zaposlenim u komunalnim preduzećima i rudnicima.

- Zakon predviđa refundaciju uplaćenih doprinosa poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad, a koji imaju pad prihoda više od 25 posto u odnosu na prihod ostvaren u februaru 2020. godine i nisu otpustili radnike. Nijednom riječju Zakon ne tretira sve one poslovne subjekte kojima nije zabranjen rad, a koji zbog pandemije ne mogu raditi u punom kapacitetu i imaju isto tako ogromne finansijske gubitke - navodi se u saopćenju.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH postavljaju pitanje kako će poslodavci uopće isplatiti plate i uplatiti doprinose ako imaju potpuni prekid poslovanja i ne ostvaruju dobit. Također pitaju zašto da bilo ko uplaćuje novac ako će mu taj isti novac biti vraćen u vidu donacije, te na koji način tu Vlada FBiH konkretno pomaže poslodavcima?

Pri tome, navode u saopćenju, nije određen nikakav rok ni za podnošenje zahtjeva za refundaciju niti do kada Vlada FBiH mora izvršiti refundaciju uplaćenih doprinosa.

- Uz to, imajući u vidu da se na donacije iznad 1.000 KM plaća porez, znači li to da će poslodavcima biti refundirano manje novca nego što uplate, a zbog obaveze Vlade da na dodijeljenu donaciju uplati porez? Postavlja se, takođe, i pitanje zašto zakonom nije predviđena obustava isplata naknada svim članovima nadzornih i upravnih odbora, odbora za reviziju, predstavnika skupština, skupštinskih komisija i drugih tijela, već njihovo umanjenje za 30 posto. Riječ je, naime, o dodatnim prihodima pojedinaca i u ovom trenutku bi bilo sasvim logično da se sve vrste naknada po ranije navedenim osnovama do daljnjeg zamrznu – navode iz Savez samostalnih sindikata BiH.

U saopćenju podsjećaju da su prethodnih sedmica u više navrata upućivali Vladi Federacije BiH konkretne mjere i prijedloge kojima bi se zaštitili i radnici i poslodavci, a samim tim i ekonomija Federacije BiH.

Zahtijevali su, između ostalog, osiguranje poštivanja prava radnika, uključujući i redovnu isplatu plata i naknada u skladu sa zakonskim propisima, pojačan nadzor inspekcijskih organa kako bi se spriječilo da nesavjesni poslodavci pandemiju iskoriste za otpuštanje radnika koje smatraju viškom ili da umanje njihove plate i naknade, da radnicima koji budu primorani biti u izolaciji zbog sumnje da su zaraženi coronavirusom ili moraju biti uz djecu koja su u izolaciji budu isplaćeni puni iznosi plata i naknada za period koji provedu u izolaciji...

- Nažalost, do danas nijedna predložena mjera nije usvojena niti je “korona zakonom” tretirano nijedan od zahtjeva Saveza samostalnih sindikata BiH - navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!