Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 19:24 |

PSBiH: Sastanak o hitnim mjerama u borbi protiv ekspanzije pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Grupa zastupnica i zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH), predstavnika devet političkih partija okupljenih oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja čiji rad podržava Međunarodni republikanski institut (IRI), na online sastanku održanom 1. aprila razgovarala je o hitnim mjerama koje Parlament Bosne i Hercegovine treba poduzeti u borbi protiv ekspanzije pandemije COVID-19, kao i osiguravanju podrške u zaštiti zdravlja stanovništva i pratećim mjerama ublažavanja devastirajućih ekonomskih posljedica pandemije.

U zajedničkom saopćenju grupa zastupnica i zastupnika zahvalila se građankama i građanima Bosne i Hercegovine na pokaznoj spremnosti da pridržavanjem propisanih mjera prevencije i zaštite, doprinesu suzbijanju pandemije i spriječe širenje panike i stvaranje dodatnih negativnih društvenih tenzija.

Posebnu zahvalnost iskazujemo svima koji u svom radnom i volonterskom kapacitetu pomažu stanovništvu Bosne i Hercegovine. Odlučni smo u namjeri da pokažemo punu ličnu i političku spremnost na hitnu akciju kako bi se brzim prilagođavanjem zakonskog okvira omogućila hitna i prijeko potrebna nabavka i uvoz medicinske opreme i sanitetskog materijala, pružila podrška opstanku ekonomskog sektora i solidarno rasporedio teret borbe protiv pandemije između javnog i privatnog sektora, navodi se u saopćenju.

Parlamentarci smatraju da je prioritetna zadaća oba doma PSBiH da pristupe izmjenama Poslovnika Predstavničkog doma i Poslovnika Doma naroda, kako bi se omogućilo prisustvo na sjednicama i odlučivanje bilo putem online pristupa, video-linka ili na drugi način. Time bi se omogućila neometana komunikacija oba doma Parlamentarne skupštine tokom trajanja krize, što poslovnici koji su trenutno na snazi ne predviđaju.

Stoga pozivaju kolegije domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da u najkraćem vremenskom roku pripreme i hitno sazovu sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda radi izmjena i dopuna potrebnih zakona kako bi se ojačala spremnost Bosne i Hercegovine da odgovori trenutnoj sigurnosnoj i zdravstveno-epidemiološkoj situaciji.

Grupa zastupnica i zastupnika PSBiH uputila je porodicama preminulih iskreno saučešće.

Svim oboljelima želimo brzo ozdravljenje, a za sve ostale prioritet ostaje lična zaštita i zaštita vaših bližnjih. Ostanimo zdravo, konsolidujmo svoje snage u periodu u kom nam je neophodno strpljenje i uzajamno povjerenje. Ovo vrijeme je veliki test naše ljudskosti i spremnosti da se izdignemo iznad političkih i stranačkih interesa, rukovodeći se isključivo interesima svih građanki i građana Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Klub za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBIH čine zastupnici Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Lazar Prodanović, Mirjana Marinković-Lepić i Branislav Borenović. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo