Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 15:01 |

'Los Rosales' online druženjem obilježio Svjetski dan svjesnosti o autizmu

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 2. travnja (FENA) - U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar organizirao je u četvrtak online druženje pod nazivom "Za ljubav ne trebaju riječi".

 Cilj je druženja upoznati javnost s netolerancijom, predrasudama, netrpeljivosti, neadekvatnim socijalnim uslugama, socijalnom isključenosti i svim drugim problemima s kojima se svakodnevno suočavaju kako osobe s autizmom tako i njihove obitelji.

 Ravnateljica Centra "Los Rosales" Mirna Mezit u razgovoru za Fenu istaknula je kako se obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu želi skrenuti pažnja javnosti na sve prisutniji problem autizma u svijetu.

- Ali, također želimo naglasiti da nije samo ovaj dan kada treba da se sjetimo osoba s poremećajima iz spektra autizma nego oni trebaju biti ravnopravni s nama svih 365 dana. Moramo zajedno graditi društvo za sve, društvo jednakih mogućnosti, tek kada toga postanemo svijesni možemo reći da smo dovoljno osviješteni i da smo potpuno zdravo društvo - istaknua je Mezit. 

 Ona je ukazala na određeno povećanje broja djece s poremećajima iz spektra autizma koje je sve više primjetno kod djece predškolske dobi.

- Teško je govoriti o dijagnozi konkretno jer i dalje ne postoje centri za dijagnostiku i liječnici nerado postavljaju konkretnu dijagnozu kod djece s teškoćama u psiho-fizičkom razvoju - navodi ona.

 Govoreći o problemima s kojima se susreću roditelji djece s poremećajima iz spektra autizma, Mezit je kazala kako je jedan od osnovnih problema što roditelji na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) nemaju kome da se obrate za pomoć.

 - Ne postoje centri za dijagnostiku i roditelji su prepušteni sami sebi. Oni većinom "lutaju" jer im nitko ne može dati konkretne korake kako da pomognu svom djetetu - naglasila je ravnateljica Los Rosalesa.

 Dodala je kako u Centru "Los Rosales" imaju potpune kapacitete kako za opservaciju djece tako i za savjetovanje roditelja.

 - Mi u Centru "Los Rosales" imamo potpune kapacitete za opservaciju djece, savjetovanje i rad s roditeljima i pružanje različitih usluga djeci i mladima s teškoćama u razvoju prema njihovim sposobnostima. Težimo ka tome da budemo resursni Centar jer smo mi jedini Centar ovakvog tipa u HNŽ-u, a možda i šire. Treba nam samo malo podrške i razumijevanja od strane naših nadređenih pa da našu priču pretočimo u jednu još bolju kako bi mogli pomoći djeci i mladima s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima - kazala je Mezit.

 Govoreći o obrazovanju djece s poremećajima iz spektra autizma, Mezit je rekla kako u HNŽ-u postoje dvije osnovne škole za djecu s posebnim potrebama u kojima se obrazuju i djeca sa poremećajima iz spektra autizma kao i sve ostala djeca s teškoćama u psiho-fizičkom razvoju, a da je glavni problem što nakon osnovne škole oni nemaju puno izbora za daljnje obrazovanje.

 "To nam je ozbiljan problem o kojem mi već neko vrijeme govorimo i pokušavamo osvijestiti društvo da moramo zajedno raditi na promjenama i zajedno graditi društvo jednakih mogućnosti, društvo za sve. Međutim ne nailazimo na neko razumijevanje i podršku, tako da su roditelji djece iz spektra autizma u velikim problemima", kazala je Mezit.

 Istaknula je da u Centru "Los Rosales" postoje radno-rehabilitacijske radionice u kojima su na svakodnevnoj radnoj terapiji i rehabilitaciji mladi s teškoćama u razvoju pa tako i mladi s poremećajima iz spektra autizma, ali dodaje, da to nije sustavno riješeno.

 Poručila je kako svi trebamo mijenjati svijest i napokon poteškoće osoba s invaliditetom shvaćati kao prednost, a ne nedostatak.

 Podsjećamo, Ujedinjeni narodi su 2008. godine proglasili 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'