Svijet     | 02.04.2020. 14:34 |

Rusko ministarstvo: SAD platile polovinu medicinskih zaliha koje smo poslali

FENA Internet

MOSKVA, 2. aprila (FENA) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su Sjedinjene Države ove sedmice platile polovinu medicinskog materijala koji je Rusija poslala kao "humanitarnu pomoć" usred rastuće pandemije koronavirusa.

Drugu polovinu troškova sponzorisao je ruski Državni investicioni fond, prenio je Associated Press.

Vojni avion sa medicinskom opremom i zaštitnim maskama poletio je iz Moskve u srijedu ujutro nakon telefonskog razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Dvojica lidera razgovarali su o saradnji u borbi protiv novog koronavirusa.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je ovu pošiljku "humanitarnom pomoći" i rekao da ju je Trump prihvatio "sa zahvalnošću".

Američko državno ministarstvo je u četvrtak izdalo saopćenje u kojem kaže da je nabavilo zalihe iz Rusije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova pojasnilo je da je SAD platio samo polovinu zaliha.

Izvještaji da Rusija prodaje medicinski materijal Sjedinjenim Državama izazvali su bijes među kritičarima Kremlja jer broj slučajeva koronavirusa u Rusiji i dalje raste. Bolnice širom zemlje žalile su se na nedostatak zaštitne opreme i opreme potrebne za liječenje bolesnika s koronavirusom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo