Svijet

Sirijska vlada produžila zatvaranje džamija do 16. aprila kako bi suzbila virus

Internet

BEJRUT, 2. aprila (FENA) - Sirijska vlada produžila je mjeru zatvaranja džamija do 16. aprila, što je gotovo sedmicu uoči početka svetog mjeseca ramazana.

Vlada je također produžila zabranu posjeta zatvorskim i pritvorskim objektima kako bi zaustavila širenje novog koronavirusa. Grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su vladu da oslobodi na hiljade političkih zatvorenika koji su zatočeni u pretrapnim prostorima i nemaju osnovnih higijenskih uslova.

U dijelu Sirije koji je pod kontrolom vlade prijavljeno je 10 slučajeva zaraze koronavirusom i dva smrtna slučaja, ali postoji zabrinutost da bi se virus mogao više raširiti, prenio je Reuters.

Na sjeverozapadu Sirije koji je pod kontrolom pobunjenika, Svjetska zdravstvena organizacija ima pristup i navodi da povećava spremnost i testira svoje kapacitete.

U regiji živi gotovo četiri miliona ljudi, ali većina ih je raseljena zbog rata, a zdravstvene ustanove su bile mete stalnih vojnih ofanziva. Testovi na koronavirus dostavljeni su u ovu ratom razorenu regiju krajem prošlog mjeseca. Na sjeverozapadu zemlje je ukupno dostupno do 900 testova.

(FENA) M.L.