Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 15:42 |

Kavazović: Sigurni smo da je narod Emirata s nama, ali je nesporazum u politici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Svjesni smo da je pomoć koja stiže i u države okruženja vrlo često simbolične prirode i da će se u konačnici svi, pa i mi u Bosni i Hercegovini, morati osloniti na vlastite resurse i znanje, ali utoliko više razumijemo nezadovoljstvo velikog dijela bh. javnosti koji su u ovome vidjeli lošu poruku bratskih i prijateljskih Emirata. Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je u posljednjih nekoliko dana zaprimio više upita članova Zajednice, kao i medija koji su zatražili stav ili objašnjenje činjenice da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali pomoć u borbi protiv koronavirusa u susjednu Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, ali ne i u Bosnu i Hercegovinu.

Kavazović je izrazio uvjerenje da se ne radi o stavu naroda Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je, i još uvijek jeste, kao i brojne vladine i nevladine organizacije bio uz Bosnu i Hercegovinu.

Čak i danas, kazao je, imamo najave da takva pomoć neće izostati od više humanitarnih organizacija iz UEA s kojima je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini već uspostavila kontakt ovim povodom.  I sami smo bili iznenađeni ovom situacijom.

Reisu-l-ulema je još jednom pozvao sve u BiH, pa tako i članove i pripadnike Islamske zajednice da se prije svega oslone na Boga, pa onda na vlastite resurse, istakavši kako BiH ima dovoljno prijatelja u svijetu koji su najavili svoju stvarnu i simboličnu pomoć u ovoj krizi i "da je uvijek bilo, kako naš narod kaže, da se "u muci poznaju junaci", ali i prijatelji".

- Ono što se ne smije desiti jeste da se među građanima Bosne i Hercegovine, naročito među Bošnjacima, počne širiti bilo kakav neprijateljski sentiment prema našoj braći iz Emirata, kao i bilo kojem drugom narodu. Politike su politike i njima se ne smije dozvoliti da naruše dobre odnose među narodima – rekao je reis Kavazović za agenciju MINA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predsjednik Pakistana odlikovao reisul-ulemu Kavazovića

Kavazović: Nema prostora za političke igre kojima bi se izigrala volja većine građana

Reisu-l-ulema se upisao u knjigu žalosti u Ambasadi Irana i osudio teroristički napad

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo