Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 15:37 |

Izdata naredba o izolaciji zaseoka Peškiri u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 2. aprila (FENA) - Komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izdao je naredbu kojom se nalaže Policiji Brčko distrikta BiH da preduzme sve potrebne radnje kojima će se izvršiti blokada i izolacija gornjeg dijela zaseoka Peškiri na području Brčkog zbog potvrđene sumnje da je s mještanima ovog dijela zaseoka bila u kontaktu osoba zaražena koronavirusom.

Naredba je izdata s ciljem sprečavanja širenja, odnosno prenošenja koronavirusa na ostali dio mještana zaseoka Peškiri i mjesta Gornji Zovik, te susjednog mjesta Velino Selo u Općini Čelić, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je utvrđeno da je zaražena osoba u prvim kontaktima bila s devet osoba, u drugim s šest osoba s područja Peškira i s tri osobe s područja Tuzlanskog kantona.

"Policija Distrikta zajedno s Inspektoratom, Odjeljenjem za javnu bezbjednost i Crvenim krstom jučer je u poslijepodnevnim satima informisala stanovništvo vezano za odluku i naredbu Kriznog štaba, te je zajedno sa timovima higijensko-epidemiološke službe izvršena i dezinfekcija prostora i objekata koje osobe koriste. Tu se već nalaze i febrilni timovi JZU 'Zdravstveni centar Brčko' radi uzimanje uzoraka. Zaseok Peškiri broji oko 25 kuća i ima oko 50 stanovnika uglavnom starije životne dobi", kazao je Pisić.

Na današnjoj konferenciji za medije novinarima se obratio i šef Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević, koji je govorio o produženju izolacije kao i o prekidu izolacije i zdravstvenog nadzora osobama koje je Krizni štab kategorisao kroz donesenu naredbu.

"Krizni štab je donio odluku o produženju izolacije na 28 dana i tada smo se suočili s tehničkim problemima kada je u pitanju izdavanje rješenja svim osobama koje su u tom momentu imali rješenje. Također, donijeli smo odluku da članovima porodice, odnosno onim osobama koje imaju rješenje, izdamo rješenja o izolaciji ukoliko nemaju posebnu stambenu jedinicu ili uslove da budu odvojeni od svojih članova porodice", kazao je Bulčević.

Dodao je da su imali oko stotinjak poziva kada je u pitanju prekid izolacije radi vraćanja na posao u inostranstvo i vraćanja stranih državljana u svoje zemlje.

"Krizni štab donio je naredbu kroz koju se naređuje sanitarnoj inspekciji Brčko distrikta BiH da na zahtjev stranog državljanina ili državljanina BiH koji se nalazi u Brčkom, a ima rješenje sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i izolaciji, može dozvoliti prekid zdravstvenog nadzora i izolacije radi napuštanja BiH ukoliko ta osoba ima prebivalište u drugoj državi, ima radnu dozvolu i boravak u drugoj državi ili radi liječenja. U saradnji s Policijom Distrikta takve osobe će iz samoizolacije biti propraćene do granice, sanitarni inspektor će izdati rješenje o prekidu izolacije i na taj način oni mogu preći u drugu državu", kazao je Bulčević.

On je naglasio da se od danas te osobe mogu javljati Inspektoratu od 13 sati do 14 sati na broj telefona 049/220-061, stoji u saopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo