Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Saopćenje

 Nadležne službe u Kantonu Sarajevo danas su političkim strankama isplatile mjesečne naknade u punom iznosu i bez bilo kakvog umanjenja što je, prema stavu Naroda i Pravde, loša poruka i nešto što pod hitno mora biti promijenjeno. Dok se čeka sistematsko rješenje, iz Naroda i Pravde odlučili su se donirati 20% sredstava koje dobijaju za potrebe funkcioniranja stranke, te 20% od plata svih zastupnika u kantonalnim skupština i u oba doma Parlamenta FBiH za potrebe pomoći realnom sektoru privrede. 

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da su dali niz konkretnih prijedloga na koji način da vlast pomogne privrednicima, a jedan od izvora sredstava za pomoć realnom sektoru jesu i sredstva namijenjena za funkcioniranje političkih stranaka i plate izabranih i imenovanih funkcionera. 

„Potpuno smo iznenađeni današnjom uplatom sredstava u punom iznosu, kao da se oko nas ništa ne dešava. Dok je privreda na koljenima i hiljade radnika već otpušteno, vlast u FBiH i Kantonu Sarajevo nije ponudila niti jednu jedinu mjeru. Ličnim primjerom želimo pokazati da se privredi mora pomoći i to odmah, ne za mjesec, dva ili tri mjeseca“, smatra predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković. 

On dodaje kako ovaj potez nije nikakav populizam već suočavanje sa stvarnim stanjem i posljedicama koje su već dramatične. 

„Nisam pobornik da se u potpunosti ukine finansiranje političkih stranaka, jer ih onda to stavlja u poziciju da ovise o tajkunima a ne o građanima i taj stav ću uvijek braniti. Ali je sramno da u ovakvim okolnostima, u okolnostima kad kriza traje već skoro puni mjesec, mi nemamo vlast koja će pomoći privrednicima i sa njima podijeliti teret krize. Dok druge zemlje oko nas već predstavlljaju druge i treće pakete pomoći realnom sektoru, kod nas vlast glavu gura u pijesak i nada se da će kriza proći sama od sebe. Ovo je vrijeme za društvenu odgovornost i akciju, i ova odluka je naš doprinos tome“, kazao je Konaković. 

Iz Naroda i Pravde pozivaju vlasti da konačno izađu sa sistemskim prijedlozima pomoći realnom sektoru, jer se naša država suočava sa neviđenom krizom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.