Korona virus

Narod i Pravda donira sredstva za pomoć realnom sektoru

Saopćenje, Foto Fena/Arhiv

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Naroda i Pravde odlučila je donirati 20 posto sredstava koje dobije za potrebe funkcioniranja stranke, te 20 posto od plata svih zastupnika u kantonalnim skupština i u oba doma Parlamenta FBiH za potrebe pomoći realnom sektoru privrede. 

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da su dali niz konkretnih prijedloga na koji način da vlast pomogne privrednicima, a jedan od izvora sredstava za pomoć realnom sektoru jesu i sredstva namijenjena za funkcioniranje političkih stranaka i plate izabranih i imenovanih funkcionera. 

- Potpuno smo iznenađeni današnjom uplatom sredstava u punom iznosu, kao da se oko nas ništa ne dešava. Dok je privreda na koljenima i hiljade radnika već otpušteno, vlast nije ponudila niti jednu jedinu mjeru. Ličnim primjerom želimo pokazati da se privredi mora pomoći i to odmah, ne za mjesec, dva ili tri mjeseca - smatra predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković. 

On dodaje kako ovaj potez nije nikakav populizam već suočavanje sa stvarnim stanjem i posljedicama koje su već dramatične. 

- Nisam pobornik da se u potpunosti ukine finansiranje političkih stranaka, jer ih onda to stavlja u poziciju da ovise o tajkunima a ne o građanima i taj stav ću uvijek braniti. Ali je sramno da u ovakvim okolnostima, u okolnostima kad kriza mi nemamo vlast koja će pomoći privrednicima i sa njima podijeliti teret krize - kazao je Konaković. 

Iz Naroda i Pravde pozivaju vlasti da konačno izađu sa sistemskim prijedlozima pomoći realnom sektoru, jer se naša država suočava sa neviđenom krizom, navodi se u saopćenju te stranke.

(FENA) F.F.