Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 16:18 |

Rišljanin: Građani uglavnom poštuju naredbe

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2.aprila (FENA) - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) maksimalno su angažirani na kontroli poštivanja naredbi nadležnih štabova.

Po riječima resorne ministrice Nizame Rišljanin, u posljednja 24 sata policija je vršila provjeru 75 osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji a njih devet nije pronađeno na adresi.

„Važno je napomenuti da su to uglavnom vozači koji su u kabinskoj samoizolaciji dok ne krenu na putovanje. Za sve te osobe koje nisu zatečena na adresi sačinjene su službene zabilješke koje će biti proslijeđene kantonalnom sanitarnom inspektoru. Inače, do sada je izvršeno više od 700 provjera kada je u pitanju poštivanje rješenja o samoizolaciji kao i provjera po pitanju svih ostalih naredbi“ - istakla je Rišljanin.

Dodala je da se u kontinuitetu vrši provjera i za broj osoba u vozilu, koji je ograničen na maksimalno dvije osobe.

„U protekla 24 sata nije bilo kršenja te naredbe. Kada je u pitanju poštivanje naredbe o zabrani kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina, upozorena je samo jedna osoba starija od 65 godina. Što se tiče policijskog sata protekle noći nije bilo prekršaja po tom pitanju kao ni zloupotrebe dozvola koje je izdao kantonalni štab civilne zaštite kao ni drugih naredbi“ - naglasila je ona.

Navela je da do sada za kršenje naredbi federalnog i kantonalnog štaba CZ izdato ukupno 13 prekršajnih naloga što po mišljenju ministrice govori da su građani uglavnom savjesni i odgovorni.

Naglasila je da su policijski službenici spremni postupiti i po drugim naredbama koje eventualno izdaju nadležni štabovi

„Preporuke o kontroli ulaska i izlaska iz BPK-a još nije bila na dnevnom redu KŠ CZ, ali ukoliko se ta naredba izda, poliicijski službenici Uprave policije MUP-a BPK postupit će u skladu s njom. Vlada BPK dala je saglasnost za nabavku termalnih kamera kojima ćemo dodatno moći kontrolirati ulaz i izlaz iz BPK“ - istakla je ministrica unutrašnjih poslova BPK.

Naglasila je da se vodi računa o svim aspektima zaštite policijskih službenika kako bi bili adekvatno opremljeni prilikom izlaska  na teren.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana