Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 16:40 |

KS - Mobilni timovi za pomoć porodicama djece s poteškoćama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2.aprila (FENA) - Djeca s poteškoćama u razvoju nisu prepoznata kao posebna kategorija ni u jednoj  mjeri kriznih štabova i sve mjere koje su donesene odnose se i na porodice djece s poteškoćama, ne dovodeći u pitanje da li ih je moguće realizirati.

Zbog toga je Servis centar “Dajte nam šansu”  prilagodio svoj rad uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa.

Formirali su SOS mobilne timove u svim općinama u Kantonu Sarajevo i okupili više od 60 osoba koje su spremne biti podrška porodicama djece s poteškoćam  a u razvoju, saopćeno je iz tog centra.

- Porodicama koje imaju člana s poteškoćama u razvoju i iz objektivnih razloga ne mogu izvršiti kupovinu ili neku drugu neophodnu aktivnost, članovi SOS mobilnih timova im stoje na usluzi. Usluge SOS timova su centralizirane i Servis centar je centrala, koja je dostupna na broj telefona 033 760 145, putem kojeg će porodica predstaviti svoje potrebe, a Servis centar ih potom delegirati na SOS mobilne timove u ovisnosti od mjesta prebivališta - izjavila je direktorica Servis centra Ines Kavalec.

Dodala je da mobilne usluge podrazumijevaju i da u hitnim slučajevima u potpunosti pomažu porodici osiguravajući prijevoz do zdravstvenih ustanova ili drugih ustanova koje su im potrebne.

 Pored podrške koju pružaju kroz SOS mobilne timove, uspostavili su i online psihoterapijsku podršku.

Njena poruka porodicama koje vode brigu o djeci s poteškoćama je da naprave dnevni raspored kao što su imali imali prije epidemije i da prilagode svoje obaveze trenutnom stanju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podrška Addiko banke mobilnom timu Udruženja "Dajte nam šansu"

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom