Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 16:42 |

Organizacije za zaštitu prava djece- Izmijeniti odluku o zabrani kretanja mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Grupa organizacija za zaštitu prava i dobrobiti djece u Bosni i Hercegovini, koju čine World Vision International u BiH, Hope and Homes for Children u BiH, Save the Children i Mreža NVO "Snažniji glas za djecu", apeluje za izmjenu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite kojom se naređuje potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine.

- Svjesni ozbiljnosti i kompleksnosti situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19, ne dovodimo u pitanje potrebu uvođenja i provođenja vrlo striktnih mjera prevencije i suzbijanja njenog širenja, već ih apsolutno podržavamo, te ih i kao građani i profesionalci promovišemo i u našim programima, dosljedno i odgovorno provodimo - navodi se u saopćenju Save the Children.

U isto vrijeme, nakon konsultacija sa ljekarima pedijatrima i dječijim psiholozima, zabrinuto i odgovorno ukazuju na to da potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina, bez jasno ograničenog roka trajanja, djeluje vrlo štetno po fizičko i mentalno zdravlje najmlađih sugrađana, te dugoročno može imati ozbiljne posljedice za pojedinca, porodicu, ali i širu zajednicu.

Dodaju da dugotrajna izolacija u ograničenom kućnom prostoru, te nemogućnost izlaska na svjež zrak i rekreaciju dokazano dovodi do pada, prijeko potrebnog, imuniteta djece te atrofije mišića uzrokovane nedostatkom fizičke aktivnosti, pa čak i gojaznosti. Dok su manjoj djeci za pravilan rast i razvoj potrebni igra i pokret, adolescentima je izlazak iz kuće potreban s aspekta imanja prostora za sebe i psiho-emotivne ravnoteže, ali i prostora za roditelje da održe pozitivnu porodičnu dinamiku.

Organizacije ističu da osuđena na ograničen prostor, djeca i mladi posežu za prekomjernim korištenjem mobitela i računara, igranjem video igrica i gledanjem televizije, što dugoročno ugrožava vid i sluh, te dovodi do pojave psihosomatskih poremećaja i ovisnosti o informacionim tehnologijama, nedostatka sna, razdražljivosti i emocionalne nestabilnosti kod djece, te mnogih drugih ozbiljnih problema u njihovom psihofizičkom razvoju.

Kao organizacije posvećene radu s najranjivijim kategorijama djece u društvu, posebno su izrazili zabrinutost za djecu koja žive u situacijama narušenih, i nerijetko, nasilnih porodičnih odnosa. Ta djeca su, dodaju, usljed prestanka odlaska u školu i potpune zabrane kretanja van kuće osuđena na stalni boravak u, po njih, uznemirujućim i rizičnim okolnostima, te su, vjeruju, zbog pojačanog stresa u porodici (rad od kuće, gubitak posla roditelja) izložena pojačanom fizičkom kažnjavanju i nasilju uopšte.

Naglašavaju da ni po kojem osnovu ne traže potpuno ukidanje predmetne zabrane, već apeluju na ublažavanje zabrana i omogućavanje osobama do 18 godina da pod nadzorom roditelja i u kontrolisanom uslovima redovno borave na svježem zraku, uz striktno pridržavanje mjera koje uključuju.

Te mjere podrazumijevaju, između ostalog, dozvoljeno  kretanje maloljetnicima van kuće samo u pratnji roditelja/staratelja i članova najuže porodice, te isključivo uz nošenje propisane zaštitne opreme – zaštitnih maski i rukavica, te poštovanje propisane fizičke distance u razmaku od najmanje 1,5 metar.

Također uključuju i zabranu okupljanja, ali i dozvolu prevoza maloljetnika u automobilu, saopćeno je iz organizacije Save the Children.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bugarska zabranila ulazak dvoje ruskih državljana u EU zbog navodne špijunaže

Sve više škola zabranjuje korištenje mobitela, no hoće li doći do potpune zabrane u FBiH

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom