Ekonomija     | 02.04.2020. 17:14 |

Tegeltija održao konferenciju s predstavnicima finansijskih institucija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija održao je danas video-konferenciju s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija u BiH - rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Endru Džuelom, šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom, šeficom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Manuelom Nesl, šeficom Kancelarije Evropske investicione banke /EIB/ u BiH Sandrin Fiska i predstavnicom Međunarodne finansijske korporacije Ladom Buševac o trenutnoj situaciji u BiH, te o mogućnostima i modelima odgovora na krizu prouzrokovanu pandemijom virusa korona.

Ovom prilikom predsjedavajući Tegeltija se zahvalio predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija na brzom odgovoru i spremnosti da pomognu BiH.

Obraćajući se učesnicima video-konferencije, predsjedavajući Tegeltija zatražio je da se zajedničkim naporima za podršku i oporavak od krize osigura iznos od minimalno 600 miliona eura za BiH kako bi se adekvatno pomoglo zdravstvenom sektoru kao i privredi koja je izuzetno pogođena ovom krizom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je predložio i da se Izvršnom odoboru MMF-a u Vašingtonu uputi zahtjev za povećanje sredstava iz Instumenta za brzo finansiranje s dosadašnjih 50 posto na 100 posto uplaćene kvote, što bi značilo povećanje sa 165 miliona eura na iznos od 330 miliona eura, koji bi posredstvom ovog instrumenta bio odobren BiH.

Govoreći o ekonomskom asprektu krize, predsjedavajući Tegeltija je od predstavnika međunarodnih finansijskih institucija zatražio da, imajući u vidu vanredne okolnosti, restruktuiraju svoje postojeće aranžmane i prilagode važeće strategije saradnje s BiH trenutnoj situaciji, kako bi adekvatno i brzo odgovorili na krizu koja će neminovno za rezultat imati smanjenje broja zaposlenih u BiH.

Tokom razgovora, zajednički je usaglašeno da je od izuzetne važnosti da se što prije formiraju fondovi za oporavak privrede na nivou entiteta, te da se ti fondovi popune, između ostalog, i sredstvima međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, te na taj način pojača oporavak privrede i realnog sektora u BiH i vrate radna mjesta.

Takođe, ocijenjeno je i da je neophodno nastaviti zajedničku koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH posredstvom Vijeća ministara BiH kako bi se uspješnije i brže implementirale usaglašene mjere, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BiH

VMBiH donijelo Odluku o preraspodjeli 260.000 KM u proračun Fonda za povratak BiH

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti