Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 17:04 |

Odluka o vanrednom stanju u RS objavljena u Službenom glasniku

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 2.aprila (FENA) – Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske (RS), zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa, objavljena je danas u „Službenom glasniku RS“.

Predviđeno da odluka stupa na snagu sutra, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Poslanici Narodne kupštine RS-a su 28.marta na prijedlog Vlade usvojili odluku o proglašenju vanrednog stanja, a prošla je i provjeru klubova konstitutivnih naroda i ostalih u Vijeću naroda RS-a.

Na sastanku entitetske predsjednice Željke Cvijanović sa potpredsjedavajućim Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Mihnetom Okićem i poslanikom u Narodnoj skupštini Edinom Ramićem razriješene su dileme u pogledu uvođenja vanrednog stanja čime su stvorene pretpostavke da odluka stupi na snagu.

Tokom trajanja vanrednog stanja predsjednica RS Željka Cvijanović će moći će da donosi uredbe sa zakonskom snagom i o pitanjima iz nadležnosti entietskog parlamenta.

- Odluka je bila je potrebna da bi se lakše sporovodile mjere koje je donijela Vlada RS, a tiču se pomoći, privredi, zdravstvu, obrazovanju ali i građanima – rekla je ranije Cvijanović. 

To, kako kaže, ne znači nikakvu suspenziju demokratije niti raspuštanja Narodne skupštine, već isključivo lakšu promjenu zakona koji će omogućiti da se interveniše i da se donesu mjere po pitanju raznih olakšica.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti