Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 14:06 |

Karakaš: Sedam novoozaraženih koronavirusom u SBŽ-u

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 3. travnja (FENA) - U Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Četiri osobe su iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, dvije iz Novog Travnika, te jedna iz Bugojna, izjavio je u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš.

Osobe iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja dovode se u vezu s postojećim klasterom, a radi se o članovima uže obitelji jednog od zaraženih, dok se u slučaju novozaraženih u Novom Travniku radi o klasteru Tuzla.

- U Bugojnu sada imamo aktivan klaster "Konjic" jer je na virus pozitivna jedna osoba koja je bila na zabavi u kompaniji "Igman". Nju smo ranije stavili u samoizolaciju i na prvom testu bila je negativna, dok smo je sada ponovo testirali, prije izlaska iz izolacije, i bila je pozitivna. Tako da ona i dalje ostaje u samoizolaciji. Svi kontaki iz tog klastera od ranije su u izolaciji i na nama je sad da ponovimo cijelu priču i da ponovo stavimo te ljude pod kontrolu i nadzor i vidimo šta nam je činiti - istaknuo je Karakaš.

Karakaš je naglasio da je idućih 14 dana ključno u borbi protiv virusa, te je pozvao građane da pokažu strpljenje i više nego ikada paze na socijalnu distancu.

- Trebamo voditi računa o svakom kontaktu. Može se izaći vani, ali sa zaštitnom opremom, uzeti zraka i vratiti se. Dvije sedmice ispred nas su ključne i ukoliko izdržimo na pravi način možemo reći da je naša država položila ispit. Ukoliko sada izgubimo strpljenje, onda ćemo zaista imati problem - poručio je. 

Na virus covid-19 jučer je testirano ukupno 27 osoba iz SBŽ-a. Zaraza je do sada potvrđena kod ukupno 19 osoba iz te županije.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'