Stranačke aktivnosti     | 03.04.2020. 13:44 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Odbornik u Skupštini grada Doboj i član Predsjedništva PDP-a, Slobodan Vasiljević, rekao je da treba pod hitno pristupiti rebalansu budžeta Grada Doboj i prilagoditi ga potrebama saniranja posljedica nastalih usljed epidemije virusa korona.


On kaže da postoji više mogućih izvora za prikupljanje sredstava u ovu svrhu, ukoliko dođe do rebalansa.


„Potrebno je izvršiti analizu svih kapitalnih investicija i izgradnju onih koje nisu prioritetne prolongirati za narednu godinu. Takođe, mora se izvršiti racionalizacija svih troškova, tekućih grantova i izdvajanja. U tom smislu, obavezan je i moratorijum na kupovinu službenih automobila za gradsku upravu i javna preduzeća za period od jedne godine“, kaže Vasiljević.


Vasiljević predlaže i moratorijum na sva zapošljavanja u gradskoj upravi i javnim preduzećima do kraja 2020. godine, a potreba za ljudskim resursima bi se mogla zadovoljiti unutrašnjom preraspodjelom.


„Uz to, potrebno je umanjiti platu na visinu jedne i po prosječne plate za sve izabrane i imenovane funkcionere, direktore i pomoćnike direktora javnih preduzeća, načelnike, savjetnike u gradskoj upravi i javnim ustanovama“, dodaje Vasiljević.

On kao mjeru predlaže i ukidanje odborničkih naknada do kraja vanrednog stanja, a naknadno razmotriti i umanjenje visine naknada do kraja mandata.


Vasiljević kaže da su ove mjere neophodne da bi se sredstva usmjerila privrednim subjektima u cilju sanacije gubitaka, poljoprivrednim proizvođačima, penzionerima i socijalno ugroženim građanima, te zdravstvenim ustanovama za nabavku medicinskih sredstava i opreme.


„Ova sredstva su potrebna i da bi se pomoglo oporavku poslovnih subjekata smanjenjem taksi i naknada proporcionalno vremenskom periodu tokom kojeg im je zabranjen rad“, dodaje Vasiljević.


Predlaže i mjere kojim bi se poslovni subjekti kojima je zabranjen rad, obrazovne i zdravstvene ustanove oslobodili plaćanja računa za grijanje i vodu u toku trajanja vanrednog stanja, kao i građani koji su bez posla, penzioneri i socijalno ugroženi. Vasiljević smatra da će od pomoći biti mjera dodjele sjemenskih paketa svim domaćinstvima koja imaju obradivu površinu.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'