Kultura     | 03.04.2020. 14:59 |

Prigodne marke HP Mostar 'Europa 2020. - Drevne poštanske rute'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. travnja (FENA) - Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke "Europa 2020. - Drevne poštanske rute". Ovo izdanje izdaje se pod okriljem PostEuropa i svake godine jedna je zajednička tema za sve članice.

"Rimske legije su bile vezane s Rimom cestama kojima se odvijala prva pošta. Rimsku glasničku službu, u početku zvanu vehiculatiokasnije cursuspublicus, osnovao je car August između 27. i 20. godine prije Krista. Za cara Septimija Severa (193. - 211.) cursuspublicus podijeljen je u dva dijela: brzi (cursusvelox)i spori (cursusclaburalis). Kao motivi na markama izabrana su kola te srebrni denar rimskog konzula L. Saufeiusa (152. godina prije Krista). Kovanica na reversu prikazuje Viktoriju koja vozi bigu (dvopreg), a na aversu glavu božice Rome. Novčić se nalazi u Franjevačkom Muzeju Samostana sv. Ante na Humcu, na području kojim je još od prvoga stoljeća prolazila vrlo značajna vojna cesta Salona (Solin) - Bigeste (Ljubuški) - Narona (Vid)", priopćeno je iz HP Mostar.

Autor likovnog rješenja je Marin Musa, a marke se u poštanskom prometu koriste od 5. travnja 2020. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana