Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 16:29 |

Stožer: U ZHŽ-u nema novozaraženih, u samoizolaciji 968 osoba

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 3. travnja (FENA) - Stožer civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) izvijestio je kako do danas u 13 sati nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom u toj županiji.

 - Prema zadnjim ažuriranim podacima u toj županiji ukupno su 32 osobe pozitivne na koronavirus. U Širokom Brijegu 23, u Grudama pet i u Posušju četiri. Ukupno se u samoizolaciji nalazi 968 osoba, 154 osobe u Grudama, 184 u Ljubuškom, 311 osoba u Posušju i 319 u Širokom Brijegu - kazali su iz Stožera na konferenciji za novinare. 

 Prosjek oboljelih osoba je 53 godine, a 53 posto zaraženih su žene. Četiri osobe imaju manje od 24 godine, 16 osoba je između 25 i 65, a njih deset starije je od 65 godina. U toj županiji zabilježena su i dva smrtna slučaja uzrokovana virusom covid-19.

 - Što se tiče zaraženog policajca koji je bio povezan s klasterom u Čitluku, on je dobro i već se osam dana nalazi u samoizolaciji - izjavio je novinarima ministar MUP-a ZHŽ-a David Grbavac.

 Po riječima ministra zdravstva ZHŽ-a Tomislava Pejića, u toj županiji su aktivna tri žarišta kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

 - Riječ je o Grudama, mjestu Jare (Široki Brijeg), dok je treći izravno povezan s Čitlukom - kazao je ministar Pejić i dodao kako su uzeti svi primarni i sekundarni kontakti svih inficiranih.

 On se osvrnuo i na zaštitne maske istaknuvši da ako se one pravilno koriste mogu nezaražene zaštititi od mehaničkog prenosa.

 - Kinezi su nosili maske i imaju znatno manju smrtnost - ustvrdio je Pejić.

 Ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ-a Drago Martinović kazao je kako su u lokalnim samoupravama te županije spremna četiri izolatorija, a dva od njih će već sutra biti potpuno spremna za prijem bolesnika kojima je potreban smještaj. Riječ je o sportskim dvoranama u gradovima Širokom Brijegu i Ljubuškom, odnosno u općinama Posušje i Grude.

 Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić na konferenciji je najavio formiranje ekspertnog tima za pomoć gospodarstvenicima u Županiji.

- Predložit će se mjere za pomoć, za rasterećenje našeg gospodarstva, onoliko koliko je to u proračunskim okvirima, a moramo vidjeti i kakve je mjere pripremila federalna vlada jer se to izravno odnosi i na nas - rekao je Ćosić i dodao da je svima cilj da posljedice koje će se osjetiti budu podnošljive.

 Članovi Stožera podsjetili su kako je trgovinama u ZHŽ- produženo radno vrijeme i to radnim danima do 18 sati, subotom do 13 sati, a nedjeljom je zabranjen rad svim trgovinama, osim ljekarnama i pekarnicama do 12 sati.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

U Vladi ŽZH razgovarano o budućoj suradnji sa županijama iz RH

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta