Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 18:53 |

Ajdinović: Na graničnim prelazima izdato 21.554 rješenja o izolaciji (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da nastavljaju intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela.

Istakao je su od nedjelje 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih deset inspektorata raspoređeni na 15 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

- Zaključno sa 4. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 21.554 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, ograničenom kretanju ili izolaciji na period od 14 dana - istakao je Ajdinović u obraćanju.   

Nadzorima i mjerama je, dodao je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.527 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te da su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Naglasio je da isto vrijedi i za 253 osobe – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Ajdinović je naglasio da danas ističu mjere iz 2.311 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, čime je do sad za ukupno 12.149 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Obavještava osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana.

- Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - poručio je Ajdinović.

Naglasio je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor ili obaveznoj izolaciji, te da je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 317 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.

Pogledajte http://fena.ba/video/4260/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1LMxKAb_oo-cZcyl-hnj2YXjgKvlS2ttc?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom