Ekonomija     | 03.04.2020. 19:53 |

Općina Novi Grad dodjeljuje na besplatno korištenje zemljište za sjetvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Općina Novi Grad raspisala javni poziv za davanje na besplatno korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe.

Zemljište se nalazi na brdu Mojmilu, u Bojniku, Bačićima, Rajlovcu i Reljevu, a građani koji žele da uspostave ili prošire poljoprivrednu proizvodnju, mogu se prijaviti pismeno putem pošte ili na protokol Općine Novi Grad, kao i putem mjesnih zajednica, u roku od sedam dana, od dana objavljivanja javnog poziva na zvaničnoj web stranici općine.

Davanje na korištenje neiskorištenog zemljišta jedan je od načina prevazilaženja stanja u kojem se našla naša zemlja zbog pandemije koronavirusa. Zemljište se dodjeljuje u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje u periodu trajanja proglašenja stanja prirodne i druge nesreće i saniranja šteta uzrokovanih pandemijom.

Služba za urbanizam, stambene imovinsko - pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina izvršila je analizu raspoloživog zemljišta u državnom vlasništvu na prostoru općine Novi Grad, koje se može koristiti za poljoprivrednu proizvodnju, a JP "Lokom" će na proizvodno - edukativnom poliginu za urbanu poljoprivredu, pružati pomoć onima koji budu zainteresirani da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju u periodu nadolazeće proljetne sjetve, kroz besplatnu praktičnu i teoretsku edukaciju, ali i pomoć u plasmanu viška proizvoda putem Bosanske tržnice, saopćeno je iz Općine Novi Grad.  

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Posjeta porodici Trnka - Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira kamatne stope stambenih kredita za mlade (VIDEO)

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom