Kultura     | 04.04.2020. 14:24 |

Sarajevska filharmonija od 6. aprila pokreće program 'Klasika u doba korone'

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Sarajevska filharmonija počet će na društvenim mrežama od ponedjeljka, 6. aprila svojevrstan program kojim će olakšati teško breme vremena kroz koje prolaze građani usljed pandemije koronavirusa, a bit će realizovan pod nazivom "Klasika u doba korone".  

Direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić navodi da nije slučajno za početak tog projekta izabran 6. april, jer se na taj način želi još jednom pokazati da filharmonija čini neodvojiv dio sarajevskog bića. Program je osmišljen za sve generacije, za one koji su ljubitelji klasične muzike, kao i one koji će tek kročiti u taj svijet.

- Okolnosti su takve da kao orkestar ne možemo raditi zajedno, ali već smo otpočeli aktivnosti koje će nam pomoći da se u što kraćem periodu ponovo vratimo na scenu i zablistamo u punom sjaju. Radimo na programu za početak nove sezone predviđajuci koje posljedice možemo imati nakon što pandemija prođe. Ponudit ćemo povratak publici u stilu i kvalitetu kakvog naša publika zaslužuje - navodi se u saopćenju Sarajevske filharmonije.

Za projekat koji otpočinju u ponedjeljak kontaktirali su veliki broj solista s kojima su imali uspješnu saradnju, usko sarađujući sa umjetničkim direktorom Festivala Sarajevskih večeri muzike Ninoslavom Verberom.

- Primijetili smo da se kod umjetnika sa kojima smo sarađivali u ovom trenutku može prepoznati krajnja letargija i depresija sa jedne strane, dok sa druge imate ogroman entuzijazam i stvaralački nagon. Svi mi reagujemo drugačije i trebamo to imati u vidu prije nego što bilo šta danas kritikujemo. Trebamo imati vjeru i snagu da ovo sve prevaziđemo - ističe se.

Za nešto više od mjesec dana orkestar Sarajevske filharmonije trebao je ugostiti par vodećih solista u okviru festivala SVEM, premijerno izvesti operu "Mala Floramy" i balet "Šeherzada", prirediti dječije koncerte i sve je to otkazano.

- Stari Rimljani su u svojoj mudrosti zabilježili "Inter arma musae tacent" – "Među oružjem muze ćute". Prije nešto malo više od četvrt stoljeća Sarajevska filharmonija kao i svi drugi umjetnici pokazali su suprotno, pokazali su da se i među topovima mora čuti glas razuma, glas univerzalne ljepote i genijalnosti. Iako se ovaj put topovi ne čuju, muze su zanijemile - podvlači se u saopćenju.  

Orkestar Sarajevske filharmonije, kako se dodaje, nema produkcijsku mašineriju koja može odgovoriti na izazov onako kako to rade neki drugi orkestri te su njegovi članovi osmislili program koji će još uvijek moći doprijeti u svaki dom i ma koliko to stidljivo i tiho u početku bilo, učiniti da Euterpa, muza muzike, ponovo progovori.

- Kontaktirali smo umjetnike sa kojima smo sarađivali u proteklom periodu i već smo dobili odgovore u vidu kratkih video poruka kao svojevrsne Muzičke razglednice. Intime svojih domova i muzičke medaljone sa publikom u Bosni i Hercegovini dijele umjetnici iz Italije, Njemačke, Turske, Rusije, Engleske, Hrvatske, Srbije... - ističe se.

Osmišljen je i Dječiji kutak koji će na originalan način i određenu interakciju doći do svakog djeteta. U posljednjih deset godina na dječijim projektima rade sa Mariom Drmaćem koji je davao sve od sebe da ostvari komunikaciju između orkestra i najmlađe publike.

- Ovaj put je Drmać prevazišao sam sebe i uz našu pomoć kreirao veoma zabavne i poučne video zapise. Uz ovo imat ćemo i Preporuku dana, šta poslušati, pogledati. Nastojat ćemo da u ovu ideju uključimo što veći broj ljudi iz različitih segmenata društva. Birajući preporuke imamo na umu da se klasična muzika  jako dugo koristi u terapeutske svrhe, opušta i motivira nas da koristimo našu sposobnost apstraktnog razmišljanja i zasigurno je jedan od važnih instrumenata da prebrodimo ova teška vremena - navode iz Filharmonije.

U konačnici, članovi orkestra poručuju - "Ovo je bitka u kojoj svi učestvujemo, svi smo vojnici na prvoj liniji odbrane. U ovom trenutku ne preispitujemo odluke nadležnih već provodimo naredbe kako bi u što kraćem vremenu i što efikasnije pobijedili. Od nas se očekuje da damo sve od sebe, najbolje što možemo. U ovoj borbi je i Sarajevska filharmonija".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tuce: Očekujemo da ćemo dobiti dvoranu koja će biti dom Sarajevskoj filharmoniji i hram kulture

Nakon 30 godina Zubin Mehta ponovo diriguje u Sarajevu (VIDEO)

Koncert solista Sarajevske filharmonije oduševio publiku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo