Bosna i Hercegovina     | 04.04.2020. 14:51 |

Preminuo 61-godišnji muškarac iz Konjica zaražen koronavirusom (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 4. travnja (FENA) - U "covid bolnici" SKB Mostar u subotu ujutro od posljedice infekcije virusom SARS-CoV-2 preminuo je muškarac iz Konjica rođen 1959. godine. To je treći smrtni slučaj izazvan covidom-19 u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).

Prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije SKB Mostar, kazao je kako je u protekla 24 sata na području HNŽ-a zabilježeno 15 novih covid-pozitivnih osoba, osam u Mostaru, pet u Čitluku, po jedan u Konjicu i Jablanici.

Ukupno je do sada u HNŽ-u evidentirano 99 covid-19 slučajeva.

Komentirajući popuštanje mjera zabrane kretanja i okupljanja u Federaciji BiH, dr. Arapović je kazao kako to nije bio stav struke te je dodao kako liječnici nisu za popuštanje, već za pooštravanje mjera.

- Svjedoci smo da restriktivne mjere polučuju rezultate. S druge strane, od jučer imamo nove mjere koje liberaliziraju dosadašnje mjere što nije bio prijedlog struke. Ja moram reći da liberalizacija mjera neće polučiti učinak u smislu prevencije širenja epidemije - poručio je dr. Arapović.

Dodao je kako su poslije Banjaluke najugroženija sredine u Bosni i Hercegovini tri grada u HNŽ-u: Mostar, Čitluk i Konjic.

Istaknuo je kako liječnike zabrinjava činjenica da u Mostaru postoje covid-pozitivne osoba koje se ne mogu jasno povezati s izvorom infekcije.

Nitko više ne može biti siguran da nije zaražen

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar dr. Mario Kordić upozorio je kako je u HNŽ-u zabilježena lokalna transmisija virusa, istaknuvši da nitko više ne može biti siguran da nije zaražen.

Po njegovim riječima, prema iskustvima drugih zemalja, broj evidentiranih covid-19 osoba treba pomnožiti s deset kako bi se dobio realan broj inficiranih.

- Među nama hodaju ljudi koji su zdravi, ali šire virus. Nema više priče o klasterima, svi se možemo zaraziti. Imamo veliki broj asimptomatskih osoba koje su covid-pozitivne - upozorio je dr. Kordić.

Stoga je uputio još jedan apel građanima da se ne opuštaju i da ostanu kući kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

- Zar nama trebaju zapovijedi da nam netko kaže da sačuvamo svoje zdravlje? Trebate samo jednu stvar uraditi: ostati kući, upaliti dobar film i ostati s obitelji dva tjedna. Pa zar je to toliko teško? – poručio je na kraju dr. Kordić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4261

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1oKe5u-iWIW-j8xzuPK_NdNfWUADOkTrI?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Novi Zeland zvanično ukida preostala Covid ograničenja

SZO proglasila kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje

U Indiji prijavljeno više od četiri hiljade novih slučajeva zaraženih Covidom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta