Bosna i Hercegovina     | 04.04.2020. 17:17 |

Obuća: BPK Goražde bi teško funkcionirao bez podrške Vlade FBiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH odobrila je sredstva podrške Bosanskopodrnjskom kantonu (BPK) Goražde u iznosu od 2,9 miliona KM. Gradu Goražde dodijeljeno je 120.000 KM, a Općini Foča u FBiH 40.000 KM.

Premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća zadovoljna je raspodjelom sredstava

- Zadovoljna sam i sretna što je Vlada FBiH kroz raspodjelu granta nižim nivoima vlasti ponovo dokazala da razumije specifičnost ovog kantona. Bez ove podrške BPK Goražde bi teško mogao ispuniti sve svoje ustavom predviđene funkcije, a posebno u ovim teškim vremenima kada se treba izboriti s pandemijom koronavirusa - istakla je Obuća.

Ona želi vjerovati da će i u ostalim kantonima shvatiti da bi "opstanak ljudi na Drini trebao i morao biti strateški interes Federacije BiH".

- Iz ovog granta se obezbjeđuje i funkcionalnost općina Foča i Pale u FBiH koje su potpuno uništene u ratu i koje još nikada nisu došle na nivo samoodrživosti. Osim u materijalnom smislu, podrška Vlade FBiH važna je i u simboličkom, jer ulijeva nadu ljudima koji ovdje žive da se neće ponoviti vremena u kojima su bili prepušteni sami sebi - rekla je premijerka BPK Goražde. 

Ocijenila je da nažalost, kriteriji za raspodjelu prihoda s jedinstvenog računa ne poznaju geostrateške interese niti potrebu za ravnomjernim razvojem FBiH, bez čega bi, kako je kazala, jedina perspektiva bila iseljavanje s Drine.

- Vlada FBiH je uvijek znala prepoznati potrebu očuvanja opstojnosti ovog kantona čiji budžet je manji od mnogih općina u FBiH. Bez podrške koju dobijamo u pitanje bi došla naša sposobnost da građanima garantujemo minimum sigurnosti, pravo na kvalitetno obrazovanje, a posebno zdravstvenu zaštitu koja je i prije koronavirusa bila na stalnoj kušnji jer kvalifikovan i stručan kadar traži prostore gdje je standard života znatno na višem nivou. Pandemija je na ovom prostoru u startu načinila veliku štetu jer je pojava koronavirusa veći dio industrijske proizvodnje odmah stavila u karantin tako da će ekonomske posljedice biti veće nego u mnogim dijelovima BiH. Uz zahvalnost vladi FBiH i našim prijateljima u ostatku FBiH želimo da svi zajedno uspijemo pobijediti pandemiju i pronađemo snage i sredstava da pomognemo oporavak privrede i zaštite dostojanstva svakog čovjeka. Iskreno se nadam da će kao i do sada znatno bogatije sredine pokazati empatiju i pružiti ruku podrške svima kojima to bude potrebno - poručila je premijerka BPK Goražde.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Šefica bugarske diplomatije Marija Gabriel pristala na premijersku poziciju

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana