Stranačke aktivnosti     | 04.04.2020. 20:01 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama, gradovima i kantonima u borbi protiv koronavirusa zastupnici Naše stranke u Federalnom parlamentu smatraju neutemeljnom i traže njenu hitnu izmjenu.
“Odluka Vlade FBiH o raspodjeli sredstava kantonima i općinama za borbu protiv pandemije koronavirusa je neodrživa. Raspodjela nije čak u skladu ni s kriterijima koje je Vlada sama postavila za raspodjelu. Među samim kriterijima nema onog koji bi trebao biti jedan od ključnih, a to je broj zaraženih koronavirusom.
Nije jasno, čak i da je podjela bila potpuno proizvoljna, kako je Posavski kanton mogao dobiti 200.000 KM više pomoći od Tuzlanskog koji je, uz HNK, najveće žarište pandemije a uz to je i po broju stanovnika i po broju učenika i površinom, mnogostruko veći. I nije samo ta disproporcija upitna. Tako je, recimo, za USK izdvojeno tek 500.000 KM
Kad pogledamo općine, tu su disproporcije još očitije. Kupres je dobio 700.000 KM, Novi Travnik 1.200.000 a Zenica, koja je najveći izvoznik u FBiH i četvrti grad po veličini u BiH nije dobila ništa.
Smatramo da je podjela uslovljena stranački i da su zakinuti oni dijelovi FBiH u kojima HDZ i SDA nemaju potpunu moć odlučivanja. Tražimo hitnu reviziju ove odluke u skladu sa kriterijima koji, pored broja stanovnika, broja učenika i površine, također uvažavaju i broj zaraženih koronavirusom te negativne efekte na privredu koje je pandemija ostavila na području kojem se dodjeljuje novac”, rekao je Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu