Bosna i Hercegovina     | 04.04.2020. 20:23 |

Čerkez: Ispoštovati preporuke s kojima štitimo zdravlje stanovništva FBiH(VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila  (FENA) - U Bosni i Hercegovini danas je testirana 371 osoba i imamo 31 novi slučaj koronavirusa - izjavio je danas na pres-konferenciji član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez. 

Dodao je da je do sada testirano 2.646 građana Federacije BiH i da je zaključno s današnjim danom 320 osoba pozitivno na koronavirus. Dosad je nažalost 14 osoba preminulo kao posljedica Covida-19.

Čerkez je naveo da je danas, prvog dana vikenda, imao priliku da obiđe određena mjesta i lokacije kao što su Bijambare, Vilsonovo šetalište, te okolne planine gdje je uočio da je okupljen prevelik broj ljudi i grupa koje je sretao.

- Zamolio bih sve građane još jednom, nakon već četiri nedjelje preporuka, da se počnemo ponašati ozbiljnije. Situacija ide svojim tokom i još uvijek sve to imamo pod kontrolom. Međutim, bez obzira kolika ta kontrola bila, mi ulazimo u vrijeme kada ćemo imati povećan broj slučajeva i ja bih molio da ovakvim ponašanjem ne doprinosimo ubrzavanju ovog procesa – upozorio je Čerkez.

Također, zamolio je sve pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova da pojačaju svoje kontrole, krenu na ta izletišta i sva ta mjesta i da ne dopuste tako kršenje naredbi.

- Apelujemo na razum i moralnu obavezu da nikoga ne zarazimo, komšiju ili nekoga iz porodice. Stoga vas još jednom molim da sutra pokušamo ispoštovati naredbe koje su donesene. Ne naredbe kao naredbe nego jednostavno kao preporuke s kojima štitimo zdravlje cjelokupnog stanovništva Federacije BiH – istakao je Čerkez dodajući da se na taj način pomaže i zdravstvenom sistemu da se još bolje pripremi za odgovor koji slijedi.                

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4262

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MoIyKpHUnAmRgrRbiUBrLX3Sli8n-xvb?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK usvojio prijedlog naredbi s epidemiološkim mjerama

Vlada FBiH - Usvojena informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zasjeda sutra, moguće značajnije ublažavanje mjera

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom