Bosna i Hercegovina     | 05.04.2020. 16:52 |

Avionom iz Stocholma u BiH se vraća 13 bh. građana iz Norveške

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Zbog otkazivanja letova iz Norveške za inostranstvo trenutno se u toj zemlji nalazi 54 državljana Bosne i Hercegovine koji nisu u mogućnosti da se vrate u BiH, a nosioci su šengenskih viza.

Većina bh. građana su u gostima kod svoje rodbine i za sada nema prijavljenih slučajeva da je neko egzistencijalno ugrožen zbog nemogućnosti povratka u BiH, saopćio je ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević.

Kako navodi Makarević, ambasada BiH u Oslu je promptno reagovala na najavljeni vanredni let Sarajevo - Stockholm koji su organizovali švedska Ambasada u Sarajevu i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.  Iako je putovanje ovom linijom za građane BiH u Norveškoj nepovoljno, grupa od 13 bh. građana se opredijelila za taj let. 

Nakon dolaska u BiH, građani će biti upućeni u karantin u studentskom domu Bjelave. Makarević je dobio informaciju da je troje bh. državljana u Norveškoj zaraženo koronavirusom.

Avion firme FlyBosnia danas je regularno poletio iz Stockholma u 16.40 sati.

Makarević dodaje da je norveški avio-prijevoznik "Norwegian" počeo je primati rezervacije za avioliniju Oslo –Sarajevo za 2. maj, vjerujući da će se do tada normalizovati situacija i veći broj bh. građana je već rezervisao kartu za taj let. S obzirom na razvoj situacije, mali su izgledi da će taj let biti realiziran, ali još nije otkazan.

Broj zaraženih koronavirusom u Norveškoj sa 5. aprilom i dalje raste i sada iznosi 5.555 pozitivnih osoba. Broj smrtnih slučajeva povećan je na 62 a broj hospitalizovanih je 428. Teže oboljelih je 112 i nalaze se na intenzivnoj njezi.

Norveški Institut za javno zdravlje je otvorio "online tool" stranicu na internetu, na koju se mogu prijaviti svi koji posumnjaju da imaju simptome slične koronavirusu. Do sada se na tu stranicu prijavila 51.000 osoba.

Institut je saopćio da glavni dijagrami o stanju smrtnosti, broju novozaraženih i izliječenih pokazuju stabilne trendove, odnosno nema eksponencijalnih trendova rasta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helikopter se srušio u okean kod Norveške, jedna osoba poginula i pet povrijeđeno

Breivik tuži norvešku državu zbog držanja u samici

Norveška šalje dva borbena aviona u Dansku u misiju obuke ukrajinskih pilota

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo