Svijet     | 05.04.2020. 14:36 |

Tajlandski muslimanski separatisti najavili prekid vatre zbog koronavirusa

FENA Internet

BANGKOK, 5. aprila (FENA) - Muslimanska separatistička grupa na Tajlandu saopćila je da obustavlja svoje gerilske aktivnosti radi olakšavanja humanitarnog pristupa tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Barisan Revolusi Nasional navodi u saopćenju objavljenom u nedjelju na svojoj Facebook stranici da će djelovati "u cilju stvaranja sigurnijeg i prikladnijeg okruženja za zdravstvene i ostale organizacije koje imaju zadatak da spriječe izbijanje i zaustave širenje koronavirusa".

U saopćenju navode da će suspenzija njihovih aktivnosti ostati na snazi ​​sve dok grupu ne napadnu vladine snage, prenio je AP.

Ova grupa, uglavnom poznata kao BRN, bori se za autonomiju za tri najjužnije pokrajine Tajlanda, jedine sa muslimanskom većinom u pretežno budističkoj zemlji. Oko 7.000 ljudi je ubijeno otkako je sukob izbio 2004. godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u petak da su zaraćene strane u 11 zemalja svijeta pozitivno odgovorile na njegov poziv na globalni prekid vatre kako bi se okončala pandemija koronavirusa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Oko 20 osoba poginulo u eksploziji u tajlandskoj fabrici vatrometa, ima mnogo povrijeđenih

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana