Regija     | 06.04.2020. 10:10 |

Hrvatska najavila uvođenje seroloških testova

FENA Agencije

ZAGREB, 6. travnja (FENA) - Kako se Covid-19 dramatično širi svijetom, zdravstvene vlasti niza zemalja sve češće najavljuju uvođenje seroloških testova kao novu mjeru, važnu mjeru usporavanja pandemije te korak prema povratku u normalnost.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) razmatra mogućnost uvođenja serološke dijagnostike Covida-19. kojom se određuje prisutnost protutijela u krvi, prenosi Hina.

Serologija, kao i svaka druga dijagnostika, ima svojih prednosti i nedostataka. Najvažnije ograničenje ove dijagnostike jest da se protutijela pojavljuju krajem prvog tjedna od početka bolesti, što znači da su u ranoj fazi bolesti mogući lažno negativni rezultati, tj. osoba može biti zaražena, a rezultat serologije može biti negativan.

Postoji nekoliko proizvođača ovih testova, a koji će se testovi koristiti ovisi o dostupnosti i, ono što je najvažnije, karakteristikama testa. Budući da su ovi testovi više namijenjeni procjenjivanju proširenosti Covida-19, testiranje će se provoditi u skladu s preporukama Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) rekla j voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ Tatjana Vilibić Čavlek.

Ističe da su serološki testovi važni kada se želi oedrediti proširenost virusa u populaciji.

S obzirom na to da su opisane i asimptomatske infekcije, odnosno da su osobe zaražene, a ne pokazuju znakove bolesti, određivanjem protutijela možemo odrediti je li osoba bila izložena virusu i stekla imunost. Osobe bez simptoma bolesti vjerojatno se neće javljati liječniku niti će im se raditi dijagnostika te u tim slučajevima jedino serološkim testovima možemo provjeriti njihov imunološki status - dodala je Vilibić Čavlek.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo