Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 10:52 |

Radojičić: Nije još vrhunac epidemije, nema popuštanja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6. aprila (FENA) - Stanje u Banjoj Luci kada je u pitanju koronavirus je pod kontrolom, zahvaljujući preventivnim i mjerama ograničenja, ali još uvijek se nije dostigao vrhunac epidemije i nema popuštanja – rekao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Danas je mjesec dana od kako je u Banjoj Luci registrovan prvi oboljeli od koronavirusa u tom gradu, a Radojičić je naveo da je RS i dalje u fazi linearnog, a ne eksponencijalnog rasta epidemije.

- Još uvijek imamo potpunu kontrolu nad svim domaćim klasterima i osobama koje su u prvom kontaktu s oboljelima – rekao je Radojičić nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije i naglasio da je neophodno da se građani disciplinovano pridržavaju svih dosadašnjih mjera.

Upozorio je da sve osobe koje dolaze iz inostranstva u RS moraju ići u lokalne karantine na 14 dana, po čijem izlasku će biti testirani.

S obzirom na to da slijede uskršnji praznici, Radojičić je rekao da će sve osobe koje krenu u RS za Uskrs (12. aprila) ili Vaskrs (19. aprila) provesti u karantinu, a ne u svojoj kući.

Najavio je da je za sve osobe koje imaju manje od 65 godina zabranjeno kretanje utorkom i petkom u jutarnjim satima u Banjoj Luci, kako bi starije osobe, penzioneri, mogli nesmetano da obavljaju svoje obaveze.

Grad je organizovao dodatnih šest autobuskih linija koji će prevoziti na posao zaposlene u zdravstvu i policiji, budući da je javni gradski prijevoz ranije obustavljen kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Od sutra od 7.00 do 15.00 sati bit će dozvoljen rad elektro i građevinskim trgovinama, uz pridržavanje svih mjera zaštite.

Iz Banje Luke je najviše zaraženih osoba u tom bh. entitetu, ukupno 194, a oko 2.000 osoba je u kućnoj izolaciji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana