Svijet     | 06.04.2020. 12:04 |

Guterres: Užasavajući porast nasilja u porodici tokom pandemije koronavirusa

FENA Internet

NEW YORK, 6. aprila (FENA) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kaže da je "užasavajuće što je došlo do globalnog porasta nasilja u porodici" posljednjih sedmica jer je strah od pandemije koronavirusa porastao zajedno sa socijalnim i ekonomskim posljedicama pandemije.

Šef UN-a, koji je 23. marta apelirao na trenutni prekid vatre u sukobima širom svijeta kako bi se uhvatili u koštac sa pandemijom Covida-19 na globalnom nivou, rekao je u nedjelju navečer da je sada vrijeme da se apelira na prestanak svakog oblika nasilja, "bilo gdje i odmah."

Guterres je rekao da "za mnoge žene i djevojke prijetnja je najveća tamo gdje bi trebale biti najsigurnije - u njihovim vlastitim domovima."

- Zbog toga danas upućujem novi apel za mir kod kuće, u vašim vlastitim domovima, širom svijeta - rekao je on.

Generalni sekretar rekao je da se u nekim zemljama, koje nije imenovao, "broj žena koje zovu službe podrške udvostručio."

Istovremeno, rekao je da su zdravstveni radnici i policija preopterećeni, lokalne grupe za podršku su paralizirane ili nemaju sredstava, a neka skloništa za nasilje u porodici su zatvorena, dok su druga puna.

- Pozivam sve vlade da provedu mjere prevencije i suzbiju nasilje nad ženama i da to postane ključnim dijelom njihovih nacionalnih planova u sklopu suzbijanja Covida-19 - rekao je Guterres, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Agencije UN-a traže od Izraela da prekine zabranu dostave pomoći u Gazu

Vijeće sigurnosti UN-a danas ponovo glasa o rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Gazi

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!