Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 11:58 |

ZDK- Žena iz Tešnja šesta izliječena osoba od koronavirusa

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. aprila (FENA) – Pacijentica iz Tešnja šesta je izliječena osoba od koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) te će danas biti i otpuštena iz depadansa Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici (KBZ)- najavio je u izjavi za Fenu načelnik tog odjela zeničke bolnice Ednan Drljević.

-Ona će, kao i prethodno četvero pacijenata što smo otpustili, nakon provedenih 15 dana te potvrđenog negativnog nalaza na Covid-19, narednih još 15 dana i u kućnim uslovima biti pod našim zdravstvenim nadzorom.

Svakodnevno ćemo s njom biti u kontaktu telefonski, kao što će i ona nama javljati sve eventualne promjene i svoje kontakte. Zaraženi muškarac iz Tešnja, koji je ranije na testiranju bio negativan, još se nalazi u bolnici, jer je nakon operativnog zahvata hirurški nestabilan - objašnjava Drljević, koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK-a.

Do sada je u tom kantonu potvrđena zaraza kod ukupno 33 osobe, od kojih su njih pet otpuštene kućama, ali načelnik Drljević ističe da još imaju problema s odbijanjem nekih osoba koje su zaražene da budu smještene u za to pripremljene bolničke kapacitete.

-Trenutno na našem odjelu imamo 11 osoba, a u depadansu još devet, ali će žena iz Tešnja, kao što sam kazao, danas biti otpuštena.

Jedan pacijent iz Tešnja jučer je odbio da bude smješten u depadans, ranije je odbio i jedan iz Zavidovića, ali ih je najviše iz Zenice. To se pod hitno mora riješiti, jer oni nam ruše kompletan sistem - ističe Drljević, koji napominje da su to „potencijalno neeksplodirane bombe“.

- Džaba nam sve što smo radili ako zaražene osobe ne dođu na liječenje. Oni se moraju obavezno liječiti, ako treba prisilno ih privesti, kao što se privode i psihijatrijski bolesnici koji su opasni po okolinu. A ovi su pacijenti opasni po okolinu - upozorava Drljević, koji dodaje da bi takvi pacijenti u svojim kućama ili stanovima mogli ostati samo pod uslovom da „imaju vlastiti WC, hodnik i sobu te da budu zaključani“.

Drljević napominje kako među osobama koje su zbrinute na odjelu i u depadansu nema nikoga na respiratoru, ali da imaju tri osobe kod kojih je stanje nešto lošije te koje se nalaze u predintenzivnom odjelu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo