Bosna i Hercegovina

Stupaju na snagu dvije uredbe za vrijeme vanrednog stanja u RS

Saopćenje

BANJA LUKA, 6. aprila (FENA) – Uredbe sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske (RS) i o prekršaju izazivanja panike i nereda, stupit će na snagu dan nakon objave u „Službenom glasniku RS“ i trajat će za vrijeme vanrednog stanja u tom bh.entitetu, koje je uvedeno usljed novonastale situacije izazvane koronavirusom.

Pomenute uredbe su razmatrane na sastanku koji je entitetska predsjednica Željka Cvijanović organizovala danas s predsjednikom Narodne skupštine RS i predsjednikom parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja Nedeljkom Čubrilovićem, premijerom Radovanom Viškovićem, ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, ministrom pravde Antonom Kasipovićem i predsjednicom Zakonodavnog odbora u Narodnoj skupštini RS Dušicom Šojala.

Uredbe je Vlada RS uputila predsjednici RS, a nakon obrazloženja njihog sadržaja i potrebe donošenja, koje su dali premijer i resorni ministri, te nakon konsulutacija i pribavljenog mišljenja predsjednika Narodne skupštine RS, stekli su se uslovi za njihovo donošenje.

Slična ili ista riješenja već su primijenile zemlje u okruženju u kojima je proglašeno varedno stanje, navedeo je u saopćenju iz Biroa za odnose ja javnošću entitetske predsjednice.

Ona, u skladu s ustavnim ovlašćenjima, u vrijeme vanrednog stanja u RS-u ima ovlaštenje za donošenje uredbi sa zakonskom snagom.

(FENA) J.Č.