Kultura     | 06.04.2020. 14:30 |

NP Mostar: U petak online predstava 'Posljednja ljubav Hasana Kaimije'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. travnja (FENA) - Narodno pozorište (NP) Mostar i ovog petka nastavlja praksu online prikazivanja predstava, a ovaj put riječ je o predstavi "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" rađenoj po tekstu Derviša Sušića, u režiji Šemsudina Gegića, koja će publici biti dostupna 10. travnja od 20 sati.

Predstava je premijerno odigrana 25. studenoga 2013. godine, a radi se o umjetničkom dramskom tekstu baziranom na stvarnoj osobi. Tekst govori o mnoštvu, o državi, o domovini, o ljubavi, o sukobu, o mržnji ..., a to je Hasan Kaimija. Preko njega je ispričana priča o prokletstvu, o ljubavi koja se događa samo na ovim prostorima, lik Hasana Kaimije zapravo je Bosanac i Hercegovac koji je na svojoj koži osjetio šta znači borba za slobodu, pravo na mišljenje, izbor i ljubav, priopćeno je iz NP-a Mostar.

Glumačku postavu spomenute predstave čine Ajla Hamzić, Šerif Aljić, Amna Hadrović, Emir Spahić, Mirsad Elezi, Vedran Vilogorac, Emir Sejfić, Amela Kreso, Goran Lozo i Jasmin Krpo, te gošća na harmonici Snježana Dujmović.

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" bit će podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba, navodi se u priopćenju.

Iz Narodnog pozorišta podsjećaju, kako je 10. travnja bilo planirano svečano otvaranje ovogodišnjeg međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2020." koji je zbog ranije proglašene pandemije i stanja nesreće na razini FBiH, odgođen. Festival je trebao biti otvoren predstavom "Sjećaš li se Doli Bel?", Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, koja ja nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Ceremonija svečanog zatvaranja festivala i dodjele nagrada bila je planirana za 17. travnja nakon čega je trebao biti održan koncert popularnog rock pjevača Ramba Amadeusa.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Narodno pozorište Mostar odustalo od predstave "Oslobođeni Mostar"

Spahić: Instituciju ne čine zidovi nego ljudi (VIDEO)

Predstava 'Perzeide' odigrana u prepunom 'Studiju 64' NPM-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo