Svijet     | 06.04.2020. 14:44 |

Kazanci: Anadolu Agency ponosno obilježava 100 godina postojanja

FENA Internet

ANKARA, 6. aprila (FENA) - Član upravnog odbora i generalni direktor Anadolu Agency (AA) Senol Kazanci u poruci objavljenoj povodom obilježavanja stogodišnjice AA naveo je kako će Agencija nastaviti odlučnu borbu u tačnom, pouzdanom i utjecajnom izvještavanju uzimajući u obzir duh patriotizma i nacionalne svijesti.

Kazanci je u poruci naveo kako danas Anadolu Agency, osnovana 6. aprila 1920. odlukom Mustafe Kemala Ataturka kako bi se ”cijelom svijetu prenio glas Anadolije“, ponosno obilježava 100 godina postojanja.

U poruci podsjeća kako je Agencija osnovana 17 dana prije osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) te je ukazao na značajnu ulogu u obavještavanju ljudi u Anadoliji i cijelom svijetu o nacionalnoj borbi turskog naroda za slobodu.

Kazanci je dodao kako od osnivanja Republike AA uspješno nastavlja biti najveća i najutjecajnija novinska agencija u Turskoj.

”Danas, stotinu godina nakon osnivanja, Anadolu Agency je jedna od najutjecajnijih novinskih agencija u svijetu i postala je međunarodni brend Turske“, navodi se u poruci.

Senol Kazanci je naveo kako Anadolu Agency danas svoje sadržaje objavljuje na 13 jezika (turski, engleski, arapski, francuski, španski, perzijski, ruski, BHS, indonezijski, sorani, albanski, makedonski i kurmanci). Svoje usluge nudi za oko 6.000 medijskih organizacija u 100 zemalja. S oko 3.000 uposlenih, iz 124 zemlje, dnevno objavljuje oko 2.000 vijesti, 2.350 fotografija i 435 videozapisa. Vijesti uživo prenosi u prosjeku 18 puta dnevno.

Ističući kako se globalni položaj zemalja u današnjem svijetu mjeri njihovom političkom, ekonomskom i vojnom snagom, Kazanci je naveo da se snaga država mjeri i njihovim kapacitetom za proizvodnju tačnih informacija i njihovom brzom i efikasnom distribucijom.

”Dok Turska sigurno korača ka tome da bude snažan globalni akter na političkom, ekonomskom i vojnom polju, Anadolu Agency je zauzela svoje mjesto na ovom putu i uspjela biti najutjecajnije i najsnažnije komunikacijsko sredstvo u prenošenju poruka i stavova Turske.

Naročito želim naglasiti da je Anadolu Agency glas ugnjetavanih u svijetu. Anadolu Agency slijedi cilj globalnog mira, prijateljstva i solidarnosti, postala je glas nečujnih te se bori za prenošenje istine kakva jeste bez obzira na jezik, vjeru, naciju i geografski prostor. Priče o opravdanom otporu Palestine, borbe za opstanak u BiH, bolu u Arakanu, tragediji Sirijaca, zaboravljenima u Africi, koje su trebale biti skrivene i zametnute, Anadolu Agency prenosila je telegrafom, teleksom, faksom, internetom, fotografijama, videozapisima i infografikama.”

Član upravnog odbora i generalni direktor AA Senol Kazanci u svoje lično ime, ime AA i njenih uposlenika zahvalio je i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu na podršci pruženoj AA.

Kazanci je kazao kako najveće zasluge pripadaju uposlenicima AA te se prisjetio i preminulih kolega koji su doprinijeli radu AA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tuce: Očekujemo da ćemo dobiti dvoranu koja će biti dom Sarajevskoj filharmoniji i hram kulture

Uništena većina od 325 lokaliteta historijskog i kulturnog naslijeđa u Pojasu Gaze

Begija Smajić na sjednici NS RS s bijelom trakom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom