Ekonomija

Građani Bugojna pozvani da zasiju raspoložive poljoprivredne površine

Tekst: Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 6. aprila (FENA) - Iz Službe za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu Općine Bugojno pozvali su poljoprivredne proizvođače, i građane koji imaju bašte da, u skladu sa svojim mogućnostima, obave sjetvu na svim raspoloživim površinama.

Poziv je, kako su naveli, upućen zbog trenutne situacije u Federaciji BiH i potrebe povećanja obima poljoprivredne proizvodnje, odnosno sigurnosti kada je prehrana stanovništva u pitanju.

- Federalno ministarstvo poljoprivrede će, u saradnji s resornim kantonalnim ministarstvom, putem općina obezbjediti sredstva za subvenciju troškova jesenje ili proljetne sjetve, a kriteriji će se naknadno utvrditi – navodi se u obavijesti iz pomenute službe.

Sugerirano je poljoprivrednicima da sačuvaju račune za kupljena sjemena, sadni materijal, mineralna gnojiva i zaštitna sredstava za proizvodnju silažnog i merkantilnog kukuruza, heljde, povrća i drugih poljoprivrednih kultura.

Također, prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, trebali bi primjenjivati zaštitne mjere kriznih štabova, donesene radi spriječavanja širenja koronavirusa.

(FENA) J.Č.